četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Policija od početka godine prinudno naplatila skoro 190.000 eura

Policija od početka godine prinudno naplatila skoro 190.000 eura

Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti. Od početka godine, zaključno sa 26. februarom, donio je 14.625 naredbi za prinudnu naplatu i po tom osnovu naplatio 188.913 eura, saopšteno je danas iz Uprave policije.

Kako se ističe, prioritet u radu Odsjeka je stvaranje uslova za sprovođenje postupka prinudne naplate neizvršenih novčanih sankcija koje su bile neposredno pred zastarom, a sve u cilju sprečavanja štete koja bi nastala usljed njihovog zastarijevanja.

“Kako bi se stvorila mogućnost prinudne naplate neizvršenih novčanih sankcija prenosom sa računa koja fizička lica imaju kod poslovnih banaka, Odsjek je inicirao projekat uvezivanja na Web servis Centralne banke Crne Gore, radi dobijanja podataka kod kojih poslovnih banaka fizička lica koja su u prekršaju imaju otvoren i aktivan račun”, navode u policiji.

Uprava policije Crne Gore@PolicijaCG

Od početka 2020. u postupku prinudne naplate neizvršenih novčanih sankcija izrečenih konačnim i izvršnim prekršajnim nalozima, Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate donio je 14.625 naredbi za prinudnu naplatu, a 188.914 € naplaćeno je po ovom osnovu. .

View image on Twitter
See Uprava policije Crne Gore’s other Tweets

Zahvaljujući saradnji sa nadležnima iz Centralne banke i Info Stream-a, početkom godine započeta je implementacija tog projekta i obezbijeđeni su tehnički uslovi za sprovođenje postupka prinudne naplate svih neizvršenih novčanih sankcija izrečenih konačnim i izvršnim prekršajnim nalozima.

“Prinudna naplata novčanih kazni izrečenih nezaposlenim počiniocima prekršaja sprovodi se donošenjem naredbi svim poslovnim bankama kod kojih fizičko lice koje je u prekršaju ima otvorene i aktivne račune. Takođe prinudna naplata preko poslovnih banaka vrši se i u slučajevima kada poslodavci kažnjenih lica, Fond PIO ili Centralna banka iz određenih razloga ne postupe po dostavljenoj naredbi”, dodaju u Upravi policije.

Pojašnjavaju da su sve navedene mjere koje se preduzimaju u cilju izvršenja novčanih sankcija izrečenih konačnim i izvršnim prekršajnim nalozima preduslov za sprovođenje postupka zamjene novčane kazne u kaznu zatvora ili rada u javnom interesu, što je u nadležnosti suda za prekršaje.

“Dakle, ukoliko se novčana sankcija ne može izvršiti prinudnom naplatom, ovaj organ će inicirati pokretanje postupka pred nadležnim sudom za prekršaje, u cilju zamjene novčane kazne u kaznu zatvora ili rada u javnom interesu. Preporučujemo počiniocima prekršaja, da nakon prihvatanja odgovornosti za počinjeni prekršaj, postupe u skladu sa Zakonom o prekršajima i izrečenu novčanu sankciju izvrše u roku od osam dana, kako ne bi došli u situaciju da se u cilju izvršenja izrečene sankcije pokreće postupak prinudne naplate i inicira zamjena za kaznu zatvora ili rada u javnom interesu”, zaključuju u policiji.

 

izvor: cdm.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.