četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Društvo / POLITIČKI i NACIONALNO „nepodobne“ pripadnike VCG od četvrtka do ponedeljka šalju van mjesta prebivališta, opstrukcija BIRAČKOG PRAVA

POLITIČKI i NACIONALNO „nepodobne“ pripadnike VCG od četvrtka do ponedeljka šalju van mjesta prebivališta, opstrukcija BIRAČKOG PRAVA

Više desetina pripadnika Vojske Crne Gore srpske nacionalnosti biće poslato, u vremenskom periodu od četvrtka do ponedjeljka, u garnizone koji se nalaze u drugim regijama, kako bi bili onemogućeni da ostvare svoje Ustavom zagarantovano biračko pravo, saznaje IN4S.

Juče i danas, na osnovu usmenog naređenja ministra odbrane Predraga Boškovića i Načelnika Generalštaba VCG Dragutina Dakića, potpukovnik Žarko Vojinović, organizovao je razgovore sa starješinskim kadrom u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Pljevljima i Kolašinu, kojima je prenio naređenje da na osnovu političke i nacionalne procjene, sačine spiskove za privremeni razmještaj pripadnika VCG.

Dakle, na udaru su se našli – ponovo – oni pripadnici VCG koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi i koji su, na osnovu operativnih saznanja, glasači opozicije. Nakon više od tri i po mjeseca koliko su bili udaljeni usmenom naredbom sa radnih mjesta, i to bez ikakvog obrazloženja, pripadnici VCG su pozvani u matične garnizone, gdje im je izdato naređenje o premještaju u garnizone koji se nalaze u drugim regijama.

Tako je, prema našim saznanjima, izdato naređenje onim pripadnicima VCG koji službuju u Podgorici i Nikšiću da se u četvrtak jave na dužnost u Pljevlja ili Kolašin, i obratno. Na pitanje nekolicine njih kako će ostvariti svoje Ustavom zagarantovano biračko pravo, dobili su odgovor da je ovo naređenje sa vrha i da će se to pitanje naknadno razmotriti.

Oni će biti poslati u druge garnizone bez zaduženog naoružanja i prateće opreme, što je, shodno pravilima vojne službe – krajnje diskutabilna odluka, jer svaki pripadnik Vojske koji se šalje na određeni zadatak, šalje se sa zaduženim naoružanjem, osim ukoliko je riječ o jasno preciziranim i rijetkim situacijama koja su predviđena važećim aktima, što u ovom slučaju, svakako da nije riječ.

Očigledno, ovoga puta riječ je o klasičnoj političkoj odluci režima i resornog ministra Boškovića, čijim se dolaskom na funkciju ministra odbrane Vojska Crne Gore, ubrzanim koracima, pretvorila isključivo u partijsku organizaciju.

Interesantno, ova naredba je, osim što je izdata u sred izborne nedjelje, krajnje problematična sa aspekta aktuelnih epidemioloških uslova, imajući u vidu da će se izvršiti premještaj bez testiranja kandidata, što, u teorijskoj ravni, predstavlja i svojevrsni epidemiološki rizik.

Takođe, kandidati za premještaj nisu upoznati na koji će način ostvariti svoje ustavom zagarantovano biračko pravo. Ukoliko se Ministarstvo odluči za glasanje putem pisma, naravno, pod uslovom da je taj način ostvarivanja biračkog pravo nedvosmisleno prihvatljiv, imajući u vidu da nije riječ o osobama koje se nalaze u izolaciji ili karantinu, otvaraju se pretpostavke za brojne zloupotrebe kojima smo svjedočili godinama unazad.

 

Međutim, baš kao što nismo dobili odgovor ni na jedno javno ili zvanično postavljeno pitanje Ministarstvu odbrane Crne Gore, osim nemuštih i neistintih interpretacija ministra Boškovića, ne očekujemo ni ovoga puta pravovremenu i vjerodostojnu informaciju.

Izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

vileta lazarevic 1

Bajka Violete Lazarević na košarkaškom terenu

U ovim turbulentnim vremenima jedan snimak sa košarkaškog terena koji je obišao region raznježio je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *