subota , 13 avgusta 2022
Početna / Život / Pomoć i prevencija kod povišenog krvnog pritiska

Pomoć i prevencija kod povišenog krvnog pritiska

Svake godine od kardiovaskularnih bolesti u Evropi umre više od 4 miliona stanovnika ili prosječno pet osoba na 1.000 stanovnika. Procenjuje se da u Evropi 30-45% opšte populacije ima hipertenziju, a zastupljenost se postepeno povećava sa godinama starosti.

Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije (World Hypertension League) definiše hipertenziju kao „najmasovniju nezaraznu bolest savremenog čovječanstva”.
Hipertenzija je značajan faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti (KVB) i jedan od vodećih uzroka mortaliteta u svjetu. Smatra se da je kod hipertenzivnih pacijenata smrtnost 2 puta veća, a moždani udar češći 7 puta, koronarna bolest 3 puta i vaskularne okluzivne bolesti drugih organa 2 puta, u odnosu na normotenzivne osobe.

Crna Gora se nalazi u grupi zemalja u Evropi za čiju populaciju se procjenjuje da je u visokom riziku od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.
Kako prepoznati prve simptome povišenog krvnog pritiska?

Simptom arterijske hipertenzije je najčešće glavobolja, naročito u potiljku, često se javlja vezano za umor, stres, atmosferske promjene pritiska kod promjene vremena. Često se opisuju i kao osećaj punoće u glavi. Pored toga može se javiti i osećaj zujanja u ušima, spontano krvarenje iz nosa, crvenilo oka, crvenilo u licu. Nekada se pacijenti žale na osećaj bola i neprijatnog osećaja u grudima, u obliku tereta i pritiska ili ubrzani rad srca, osećaj lupanja srca. Jedan od problema u prepoznavanju pojave poremećaja nivoa arterijskog pritiska je u činjenici da može da se javi bez ikakvih subjektivni tegoba i što vrijednosti krvnog pritiska ne prate jačinu tegoba. To i jeste razlog zbog kojeg ga često označavamo kao “tihog ubicu”. Kontrola krvnog pritiska je jedna od najefikasnijih i najekonomičnijih metoda praćenja oscilacija krvnog pritiska i upisivanje vrijednosti u dnevnik pacijenata.

Nefarmakološke mjere za prevenciju i smanjenje učestalosti arterijske hipertenzije

Loše životne navike veliki su faktor rizika kod kardiovaskularnih bolesti. Arterijska hipertenzija nije obavezana posljedica starenja, već je često posledica lošeg stila i dinamike života. Prema preporukama Američkog udruženja za hipertenziju i Evropskog udruženja za hipertenziju, kod većine obolelih sa prvim stepenom hipertenzije nefarmakološke mjere mogu biti i jedina terapija. Promjena loših životnih navika može u značajnoj mjeri korigovati povišeni krvni pritisak.
Neke nefarmakološke mjere koje mogu uticati na smanjenje krvnog pritska od 5-20 mmHG su:

Smanjenje tjelesne težine (indeks tjelesne mase (BMI) od 18,5 do 24,9)
Prilagođen plan ishrane DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – Ishrana sa puno voća, povrća, mliječnih proizvoda sa niskim sadržajem masti. Smanjeni unos zasićenih masti i smanjeni ukupan unos masti.
Smanjenje unosa ili eliminacija alkohola (ograničiti unos na 2 pića dnevno kod muškaraca ili 1 piće dnevno kod žena
Uvećana fizička aktivnost (preporučena aktivnost oko 30 min. dnevno više dana u nedelji)
Smanjen unos natrijuma (najviše do 2,4 gr Na ili 6 gr NaCl (kuhinjske soli) na 24h)
Dijetetski suplementi kod hipertenzije

Veliki broj eksperimentalnih nalaza i rezultata epidemioloških istraživanja ukazuje na široke mogućnosti primjene vitamina i minerala u primarnoj i sekundarnoj prevenciji bolesti.

Analizom studija, terapijski odgovor u smanjenju krvnog pritiska, imali su sledeći suplementi: koenzim Q10, Omega 3 masne kiseline i vitamin C. Određen broj studija ide u prilog upotrebi magnezijuma, D vitamina, cinka i vitamina K2.
Izvor-Vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tipovi ljudi koji nikada ne bi trebalo da piju kafu

Kafa se može definisati kao eliksir zdravlja. Utvrđeno je da smanjuje rizik od raka prostate, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.