subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Politika / Pomoćnik direktora UP: Neću podnijeti ostavku, spreman sam da se borim s problemima

Pomoćnik direktora UP: Neću podnijeti ostavku, spreman sam da se borim s problemima

POMOĆNIK DIREKTORA POLICIJE, ENIS BAKOVIĆ, U EMISIJI „NAČISTO“

Rekao je da je sinoćnja eksplozija u Podgorici nastavak onoga što se zadnjih mjesec dana dešava na crnogorskim ulicama – ubistvo u Herceg Novom, dva na Cetinju

Enis Baković
Enis Baković (Foto: Boris Pejović)

Nabrajajući slučajne žrtve rata klanova, Komnenić je pitao Bakovića kako bi opisao državu u kojoj se stiče utisak da klanovi strahuju od suprotstavljenih grupa, a ne policije:

„Kao posljedicu njihovih sukoba imamo svirepa ubistva na ulicama Crne Gore. Ne djeluju samo na teritoriji Crne Gore. Nikako se ne mogu nazivati crnogorskim kriminalnim grupama, itekako imaju uporište u kriminalnim grupama regiona i oni svi zajedno djeluju na međunarodnom tržitu“, kazao je on, dodajući da je  primarni posao tih kriminalnih grupa šverc kokaina.

Kazao je da su sinoć stradali Đorđije Božović i teško ranjeni Aleksandar Keković „povratnici“ i problematizovao regrutovanje novih članova.

Nije ovo ništa što se dešava u Crnoj Gori što nije tipično za druge države, rekao je odgovarajući na pitanje o 46 ljudi stradalih u ratu klanova.

Kada se uzmu u obzir činjenice, ali i da su bliski kriminalnim grupama, lako se može zaključiti da je njihova namjera bila da je negdje postave ili sakriju, kazao je Baković odgovarajući na pitanje o eksploziji u Dalmatinskoj ulici.

Rekao je i da policija ne može pratiti svako bezbjednosno interesantno lice.

„Dešavaju se ove situacije, ne možemo sve da ispratimo“, kazao je on.

Tvrdi da na snimku sa Cetinja koji je napravio otac ubijenog Andrije Gazivode, policajci ne spavaju.

Baković tvrdi da je oduzimanjem zolje na Cetinju spriječena likvidacija, ali je priznao da su svi nakon čijeg hapšenja je saopšteno da je spriječena likvidacija, odgovarali za nedozvoljeno držanje oružja.

Kazao je da se kazne kreću oko minimuma ili ispod toga, i da zbog toga imamo specijalne povratnike.

On je demantovao jučerašnju izjavu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i tvrdio da su ubistva Andrije Gaziovode i Petra Muhadinovića posljedica   sukoba organizovanih kriminalnih grupa.

Rekao je da je nevažno da li su ili nisu, ali da je njihov „glavni i osnovni cilj da riješe ubistva“.

„Naša operativna saznanja govore da se radi o posljedici sukoba organizovanih kriminalnih grupa“, ponovio je on i rekao da vjeruje rukovodiocu OB Cetinje Igoru Popovića.

Rekao je da u rasvjetljavanju ubistava Gazivode i Muhadinovića učestvuje Sektor kriminalističke policije, Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i Specijalni policijski tim.

Tvrdi i da su se izvinili građaninu čiju su fotografiju objavili nakon ubistva Gazivode, i da ga niko nije maltretirao u policiji.

Kazao je i da smatra da smjene načelnika ne daju rezultate, pa da ni smjena Popovića ne bi značila ništa.

Na pitanje zbog čega je smijenjen nekadašnji načelnik OB Kotor Marko Radusinović u čijem mandatu nije bilo nerasvijetljenih ubistava, kazao je da misli da je smijenjen na lični zahtjev.

Baković je odgovarajući na pitanja o kriminalnoj grupi koju su procesuirali zbog ranjavanja novinarke Vijesti, kazao da sve radnje policije prestaju kada tužilaštvo otvori istragu.

Rekao je da smatra da je nedopustivo da su svi članovi te grupe osim Filipa Bešovića na slobodi, ali da je to pitanje za tužilaštvo.

Tvrdi da nikada nisu rekli ko je pucao u Lakićevu, da je taj predmet još živ, i da je nedopustivo da iznosi kakve dokaze imaju.

Kazao je da su predmet ranjavanja novinarke i ubistva Miodraga Kruščića spojeni jer je ista kriminalna grupa odgovorna za ta dva krivična djela.

Baković nije htio da odgovori da li duguje izvinjenje Oliveri Lakić jer je 19. februara prošle godine čula da je Filip Bešović pucao u nju, a nakon par mjeseci da to niko nije rekao.

„On nije ulazio na zvaničnim prelazima. Upravo zahvaljujući dobrom radu policije, Mario Milošević je uhapšen“, kazao je odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Mario Milošević dok je policija tragala za njim „vršljao po Crnoj Gori“.

Baković je Kruščića označio članom „škaljarskog klana“.

Kazao je i da neće da komentariše istragu pokušaja ubistva Igora Krstovića, jer je predmet preuzelo Specijalno državno tužilaštvo i ima oznaku tajnosti.

Rekao je da jedan od uhapšenih u toj istrazi – Vidoje Stanišić i njegov brat Radisav Gile Stanišić nijesu uhapšeni dok su čekali Maria Miloševića na vratiam CB Podgorica, jer tada nisu imali osnov za hapšenje.

Nije želio da precizira da li tragaju za Radisavom Stanišićem, ali je rekao da je „i Vidoje bio ispred CB-a pa je uhapšen“.

„Svaka organizovana kriminalna grupa teži da se infiltrira u sistem, da bi lakše dolazila do podataka. I sve su institucije podložne tome. Ono što ja mogu da kažem, da u mom sektoru nema niti jednog takvog policajca, a koliko ja znam da nemamo nijedan dokaz da takvih policajaca ima u policiji. Mogu da postoje neke sumnje, ali postoje aparati koji su zaduženi za to“, rekao je on.

Rekao je da svi mogu da posumnjaju da se neki državni funkcioner bavi tim, ali to ne znači da je to dokazano.

Baković je kazao da je još u fazi izviđaja bombaških napada na kafić Grand, od prije pet godina.

„Izviđaji traju do apsolutne zastare“, odgovorio je novinaru.

Tvrdi da kriminalne grupe prljavi novac ne plasiraju u Crnoj Gori, niti su visokopozicionirani članovi tih grupa u Crnoj Gori.

Baković je kazao da je mislio da je priča oko njegovog „rolexa“ završena i da na pitanja „Vijesti“ nije odgovarao „zbog ličnog animoziteta novinarke“ i „zle namjere“.

„Nikad joj neću odgovoriti“, kazao je on.

Rekao je i da je sat platio 4.300 eura, a da je u prodavnici plaćen 6.800 eura, pa da zbog toga nije morao da ga prijavi.

Tvrdi da je „rolex“ časno platio i da ima pravo da uštedi od svoje plate novac i za to kupi što je njemu drago.

Baković je, ipak, odbio da uredniku emisije „Načisto“ kaže koji je serijski broj tog sata, ali i da odgovori je li ga sramota kad sa tim satom na ruci prođe pored pozornika koji radi za manje od 500 eura.

 

IZVOR: VIJESTI.ME

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

spajic i milatovic

Spajić i Milatović osnivaju Pokret Evropa sad

Bivši ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović zvanično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *