sreda , 24 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Popis će pokazati novo smanjenje broja stanovnika u Crnoj Gori

Popis će pokazati novo smanjenje broja stanovnika u Crnoj Gori

Očekivanja su da će sljedeći popis stanovništva u Crnoj Gori pokazati smanjenje broja stanovnika u našoj zemlji, upozorila je demografkinja Mileva Brajušković-Popović, navodeći kako u prilog tome govore podaci o prirodnom priraštaju.
Ona je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG kazala da naša zemlja uopšte nema populacionu politiku koja bi se bavila rješavanjem ovakvim problema.

Podsjeća se broj stanovnika u našoj zemlji, otkad postoje standardizovani savremeni popisi od 1921. godine, povećao sa 311 na 620 hiljada.

„Dakle duplo. Međutim, ono što se dešava s početka 21. vijeka je stagnacija između popisa 2003. i 2011. Ono što svakako očekujemo da će pokazati novi popis je smanjenje broja stanovnika, a shodno ovim podacima o prirodnom priraštaju“, rekla je Brajušković-Popović.

Ona je istakla da je Crna Gora prvi put 2020. godine imala negativan prirodan priraštaj na nivou države od -196.

„U toku 2021. godine zbirno smo imali -2105. Preliminarni podaci za prva četiri mjeseca ove godine koji su dostupni kažu da imamo -639, dakle više umrlih nego rođenih. Očigledno da će i ovu godinu karakterisati negativan prirodan priraštaj, samo da vidimo kolika će biti ta vrijednost na kraju godine zbirno“, rekla je Brajušković-Popović.

Upozorila je da stanovništvo ne gubimo samo prirodnim putem, već i putem migracija, koje su naročito izražene na sjeveru.

Saopštila je i podatak da je prošle školske godine u opštinama Žabljak, Šavnik i Plužine upisano 55 prvaka, dok su u školi u Spužu upisana 73 đaka.
Izvor-RTCG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.