sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Politika / Popović: Nećemo dozvoliti da CG postane pravoslavna džamahirija

Popović: Nećemo dozvoliti da CG postane pravoslavna džamahirija

OCIJENIO DA SE LITIJAMA UGROŽAVA JAVNI INTERES

Ovo je prilika, kaže Popović, da se građanska i demokratska država Crna Gora osnaži, da bude odlučna i hrabra u odbrani Ustava i izgradnji moderne i sekularne države 21. vijeka.

Andrija Popović
Andrija Popović (Foto: Boris Pejović)

On smatra da su objektivna očekivanja da će državni vrh i crnogorska zakonodavna, izvršna i sudska vlast biti sada na visini zadatka, da neće podleći pritiscima i ucjenama, da neće istaći „bijelu zastavu“ kao njeni prethodnici 1918. i 1989. godine.

On je kazao da SPC sa svojim crnogorskim političkim „satelitima“, uz neskrivenu podršku Srbije i Republike Srpske, ima dva velika cilja.

„Prvi je da se homogenizacijom prosrpskog biračkog tijela obezbijedi pobjeda na parlamentarnim izborima na jesen i promptno realizuje najavljeno poništenje odluka o priznanju Kosova, ulasku u NATO i Zakona o slobodi vjerosipovjesti, odnosno ponovnog nestanka Crne Gore. Onda bi drugi velikosrpski cilj bio dostupniji i realiniji planiranim popisom stanovništva 2021. godine“, kazao je Popović.

On je podsjetio da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je nakon 42 godine Crna Gora uredila oblast vjerskih prava, u Skupštini podržan rekordnom, aposlutnom, većinom od 45 poslanika i sedam političkih partija koje predstavljaju 296 hiljada birača.

Nezadovoljstvo zakonom je, smatra Popović, samo pokriće za pravu histeriju, homogenizaciju, pokušaj revizije referenduma iz 2006. godine i ostvarenja dva pomenuta velika cilja.

Kako je naveo, polazeći od odlučnosti da su slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati, Romi i drugi, koji je poštuju i vole, privrženi demokratskoj i građanskoj državi, gotovo su nikakve šanse da se politički valorizuje aktuelna „tiha okupacija“ Crne Gore.

„Kroz izražene uglavnom nezakonite vjerske molebane i litije kojima se ugrožava javni interes i satima blokiraju vitalne crnogorske saobraćajnice i javni prostori“, kazao je Popović.

On je poručio, bez obzira na namjeru SPC i navedenih pomagača, da se od Crne Gore, zasnovane na vladavini prava, napravi neka „pravoslavna džamahirija“, da to velika, tiha, građanska, dostojanstvena većina neće dozvoliti.

Ovo je prilika, kaže Popović, da se građanska i demokratska država Crna Gora osnaži, da bude odlučna i hrabra u odbrani Ustava i izgradnji moderne i sekularne države 21. vijeka.

„Države koja će kroz skori ulazak u EU dostići potpuno ustavni princip odvojenosti vjerskih zajednica od države, ali i eliminisati brojne anomalije u oblasti vladavine prava, tržišne ekonomije, poštovanja ljudskih prava i sloboda i parlamentarne demokratije“, rekao je on.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

„Srpski narod protiv namjere da se izglasa njegova navodna genocidnost“

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić poručio je uoči današnje Sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.