četvrtak , 6 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Porastao broj građana koji poštuju mjere

Porastao broj građana koji poštuju mjere

Broj građana koji nose maske u zatvorenom, porastao je u odnosu na oktobar sa 81 na 86 odsto i na otvorenom prostoru sa 51 na 57 odsto, kao i broj građana koji izbjegavaju kućne posjete sa 80 na 86 i fizički kontakt s najbližima sa 47 na 54 odsto, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

“Raduje nas da raste broj građana koji poštuju mjere #DistancaRukeMaska. Nije teško poštovati ove tri mjere i time sačuvati svoj, kao i živote najbližih i zaštititi druge ljude. Ujedinimo se u borbi protiv koronavirusa, jer samo svi zajedno možemo pobijediti ovaj virus“, poručila je Mihaela Bauer, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Većina građana, kako je saopšteno, podržava primjenu mjera #DistancaRukeMaska radi sprečavanja širenja koronavirusa. Držanje odstojanja od sagovornika podržava 97 odsto građana, dok je 89 odsto za nošenjemaski u zatvorenom prostoru, a dvije trećine ili 65 odsto podržava i nošenje maski na otvorenom prostoru.

“Ovo istraživanje pokazuje da se ljudi navikavaju na promjene kroz koje mogu smanjiti rizik po njih i njihove porodice – kroz primjenu mjera #DistancaRukeMaska. Sada kad smo oformili ove nove navike, vjerujem da će biti lako da nastavimo da ih primjenjujemo koliko god bude trebalo kako bi smo bili bezbjedni”, poručila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Skoro svi građani koji podržavaju nošenje maske u zatvorenom prostoru to i sprovode, njih 92 odsto, a pri tome većina njih, 84 odsto, vodi računa i da drži odstojanje od sagovornika. Takođe, među građanima koji podržavaju nošenje maske u zatvorenom prostoru, tri petine 60 odsto nosi masku i na otvorenom prostoru.

“Rast broja građana koji primjenjuju mjere #DistancaRukeMaska odlična je vijest za svakog stanovnika Crne Gore, jer to znači usporavanje širenja koronavirusa, manji pritisak na zdravstveni sistem, pa time i bolje mogućnosti zdravstvenih radnika da pruže kvalitetnu i pravovremenu pomoć svakom oboljelom”, poručuje Vladimir Raičević, direktor istraživačke agencije Ipsos u Crnoj Gori.

Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje sastoji se od 807 građana koji imaju 18 i više godina. Prikupljanje podataka obavljeno je kroz telefonsko istraživanje, s upitnikom prosječne dužine od deset minuta, od 15. do 18. decembra tekuće godine.

Izvor tvpljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Manasttir Tumane pokloničko putovanje nedelja 16.10.2022

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.