četvrtak , 23 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Posjeta Patrijarha Porfirija Mileševskoj eparhiji

Posjeta Patrijarha Porfirija Mileševskoj eparhiji

Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije najavio je, 4.maja, predstojeću posetu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija Eparhiji mileševskoj.

– Manastir Mileševa zapamćen je u istoriji kao veoma značajno kulturno, istorijsko, prosvetno, narodno središte srpskog naroda. Mileševski hram je, među svima hramovima Srpske Pravoslavne Crkve, najviše zaslužio da se nazove Svetosavskim hramom jer, upravo u mileševskom hramu boravile su mošti prvog srpskog prosvetitelja i Arhiepiskopa Svetoga Save, preko 360 godina, od prenosa iz Trnova pa dok nisu potegnute odavde i ponesene, od strane Osmanlija, na beogradski Vračar, da tamo budu spaljene,kazao je vladika Atanasije.

Vladika je naveo da su krucijalni momenti u poseti Svjatjejšeg Patrijarha Porfirija 9. maja u 18 časova.

„Biće priređena doksologija Svjatjejšem Patrijarhu čija je suština u blagodarenju Bogu zbog posete i izražavanje naše ljubavi prema Svjatjejšem. Zatim, na sam dan Spaljivanja moštiju Svetog Save, 10. maja, Svjatjejši Patrijarh će predvoditi Božansku Liturgiju, kazao je vladika Atanasije pozivajući sav verni narod Mileševske eparhije, da se sabere na taj dan, oko Prvojerarha Srpske Crkve.

Neće niko ostati bez duhovnog ploda, bez blagoslova, ili novih saznanja, ili obnavljanja starih korisnih saznanja, kazao je vladika, dodajući da će u 13 časova krenuti za Pljevalja, gde će Svjatjejšeg dočekati verni narod pljevaljskog kraja, i oni koji ga budu pratili ili dolazili njemu u susret sa drugih prostora, pri hramu Svetog Velikomučenika Georgija na Gukama. Kako je planirano, Svjatjejši će tamo osvetiti velelepni novoizgrađeni Svetosavski dom.

– Patrijarhova poseta će biti ne samo molitvenog karaktera, što jeste osnovno da bude, nego i duhovno-kulturno-prosvetnog karaktera. Zato ponovo pozivam sve žitelje prostora Mileševske eparhije, svih uzrasta, svih veroispovesti, da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da se susretnu sa srpskim Prvojerarhom i da dobiju neki duhovni plod, pozvao je Episkop Atanasije sve ljude dobre volje naših prostora.

Izvor: Eparhija Mileševska

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

ŠTA ĆE BITI SA PLJEVLJIMA ZA 20 GODINA?

Foto: RU Pljevlja Iako je veliki broj onih koji žele da interese Pljevalja potčine interesu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.