sreda , 28 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Posle 13 mjeseci stigao novi skener- za odlaske na snimanje potrošeno oko 80.000 evra

Posle 13 mjeseci stigao novi skener- za odlaske na snimanje potrošeno oko 80.000 evra

Nakon više od13 mjeseci u pljevaljsku Opštu bolnicu danas je dopremljen savremeni skener koji će se montirati narednih dana a nakon obuke od strane dobavljača Pljevljaci više neće morati da putuju u druge opštine da bi završili jedan od vidova dijagnostike. Veliku radost danas osjećaja većina Pljevljaka koji znaju koliko je bilo teško čekati termin i putovati radi usluge snimanja. Ranije je za Pljevaljske novine direktor Opšte bolnice u Pljevljima dr Saša Grbović kazao da su Opštu bolnicu odlasci pacijenata mjesečno koštali između četiri i šest hiljada evra, što znači da je za te namjene potrošeno oko 80.000 evra. Novi skener košta oko 300.000 evra.

Raniji skener u Pljevljima, pokvario se u novembru prošle godine. Bio je najstariji u CG, proizveden 2005.godine a repariran je 2009. godine i za njega se više nisu proizvodili rezervni dijelovi.

Vlada CG, ni sa Pljevljakom, bivšim ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem , nije radila na osavremenjavanju opreme u pljevaljskom zdravstvu ali je zato u 2018. godini nabavila četiri savremena skenera vrijednosti po 330.000 evra za opšte bolnice u Nikšiću ( koji je dobio i novu dijagnostičku opremu i MG aparat u vrijednosti od 270.000 evra), Beranama, Bijelom Polju i Specijalnoj bolnici u Risnu i to pored postojećih ranije navbavljenih novih skenera.

„Stari aparat bio je šesnaestoslajsni, a novi je osamdesetoslajsni, što znači da će kvalitet snimaka biti mnogo bolji, znatno kraće vrijeme snimanja i mnogo manje zračenje u odnosu na stari aparat. Takođe, novi aparat ima mogućnost snimanja cijelog tijela, krvnih sudova i sprovođenje drugih sofisticiranih procedura“, objasnio je tada Hrapović. U tom periodu za pljevaljsku Bolnicu za 37.000 nabavljen je ultrazvuk za Ginekologiju i Rudnik uglja donirao ultrazvučni aparat za Radiologiju.

U avgustu prošle godine Vlada CG je za tri regionalne bolnice  u Nikšiću, Beranama i Baru, koje su uspostavili kao COVID regionalne centre, izdvojila 1,2 miliona eura iz donacija NKT ( po 400.000 evra za opremu i dijagnostičke uređaje), dok će najveći dio novca, kako smo i najavili, biti utrošen za izgradnju posebne i namjenske klinike u okviru Kliničkog centra. Direktori bolnica iz NK, Berana I Bara tada su zahvali I podsjetili na ulaganja u njive ustanove. U Nikšiću su novac iskoristili  za rekonstrukciju Odjeljenja pedijatrije, a dio za nabavku moderne opreme koja će se koristiti za potrebe Koronarne jedinice, Internog odjeljenja OB Nikšić. U prethodnik 10 godina, u OB Nikšić rekonstruisano 90 odsto svih smještajnih kapaciteta, koje su sada apartmanskog tipa. u OB Berane u prethodne četiri godine uloženo preko 2,5 miliona evra a najavili su da će dobijeni novac biti opredijeljen za nabavku magnetne rezonance. Istakao je da će ovim beranska bolnica postati značajan dijagnostički cenatr na sjeveru. Iz Bara su poručili da će 400.000 evra biti potrošeno za nabavku novog skenera.

Kamionom dopremljen novi skener
Dopremljen novi skener

U novembru prošle godine na zahtjev Vlade CG  preko Povjereničkog fonda za odgovor na pandemiju NATO je donirao 432.970 evra, namjenjenih za nabavku magnetne rezonance i rendgen aparata koji će biti korišćen u bolnici u Beranama “kako bi se smanjio pritisak na Klinički centar u Podgorici, koji je jedini grad sa sličnom opremom“.

U dvije faze i do 2025. bi trebala da bude završena edukacija osoblja, nabavka i instalacija PET skenera, uređaja vrijednog oko 1,5 mil evra, kazali su iz KCCG, dodajući da za tu vrstu dijagnostike pacijenti odlaze na snimanje u Tursku što za oko 350 upućivanih pacijena zdravstveni sistem godišnje košta oko pola miliona evra.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DOO „Vodovod“: Obavještenje o prekidu vodosnabdijevanja potrošača

Zbog izvođenja radova na otklanjanju kvara na vodovodnoj mreži, dana 27.09.2022. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.