petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Potpisan memorandum o saradnji između Opštine Pljevlja i Opštinske organizacije Crveni krst

Potpisan memorandum o saradnji između Opštine Pljevlja i Opštinske organizacije Crveni krst

Prepoznajući zajednički interes za intenzivnijom saradnjom na preduzimanju mjera i aktivnosti socijalne i dječije zaštite i unaprjeđenja kvaliteta života i usluga podrške svim kategorijama lica kojima je pomoć potrebna u dijelu ostvarivanja ljudskih prava, predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Pljevlja Željko Minić potpisali su Memorandum o saradnji ove dvije organizacije.

Tekstom  Memoranduma potpisnici su se obavezali da su saglasni da međusobnu saradnju razvijaju i unaprjeđuju kroz četiri specifične djelatnosti prepoznate kao prioritetne u odnosu na procjenu potreba stanovništva Opštine, kao i kroz opšte oblike djelovanja.

Podrška starijim i osobama sa invaliditetom, jedna je od djelatnosti kojom se potpisnici zalažu za zajedničku realizaciju programa podrške starijim i obobama sa invaliditetom kroz sprovođenje usluge “Njega u kući” kroz objedinjavanje raspoloživih resursa Potpisnika, kako materijalnih tako i ljudskih, sa ciljem da se program podrške izvodi na kvalitetan i jedinstven način.

memorandum

Briga o migrantima i tražiocima azila, u slučaju povećanog priliva migranata, takođe je jedan od zajedničkih pravaca međusobne podrške Potpisnika pojedinačnim aktivnostima na planu brige o migrantima i tražiocima koji se nadju na teritoriji Opštine. Memorandumom o saradnji Potpisnici su se založili i za zajedničke aktivnosti na planu podrške beskućnicima, stvaranja uslova za privremeni msještaj koristeći kapacitete prihvatilišta i brige u smislu kordinacije na opremanju i zbrinjavanju, kao i za zajedničke aktivnosti na planu podrške RE zajednici kroz definisanje prioritetnih problema i potreba ove zajednice.

Memorandumom o saradnji Potpisnici se zalažu za opšte aktivnosti koje se odnose na  zajedničko rješavanje i doprinos po pitanjima legalizacije dijela imovine OOCK Pljevlja i kompenzacije zaostalih dugovanja od strane opštine prema OOCK Pljevlja; osmišljavanje, planiranje i sprovođenje dodatnih aktivnosti u pravcu ostvarivanja zajednički postavljenog cilja i navedene četiri oblasti saradnje; kreiranje zajedničkih projektnih predloga usmjerenih ka različitim donatorima sa ciljem prikupljanja potrebnih sredstava za realizaciju gore navedenih aktivnosti; stvaranje uslova, animiranje i podsticanje omladine za aktivno učešće u rješavanju problema zajednice kroz volonterski rad u Crvenom krstu; planiranje i ostvarivanje podrške za materijalno i kadrovsko opremanje i osposobljavanje Crvenog krsta; uključenost Crvenog krsta u planiranje i kreiranje strateških i zakonskih rješenja u oblastima koje su predmet ovog memoranduma; međusobnu razmjenu informacija i podataka od značaja za ostvarivanje saradnje, a u skladu sa propisima o zaštiti podataka.

Potpisnici Memoranduma su saglasni da međusobnu saradnju zasnivaju na principima partnerstva, međusobnog povjerenja i saradnje, transparentnosti, dobre uzajamne informisanosti o svojim planovima, programima i aktivnostima, uz preuzimanje odgovornosti za realizaciju zajednički postavljenog cilja navedenog u ovom Memorandumu.

Memorandum je zaključen danas (21. oktobra 2020. godine) na neodređeni vremenski period i traje sve dok postoji obostrani interes za njegovu realizaciju.

Izvor: pljevlja.me

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.