nedelja , 21 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Potpisan nastavak pružanja besplatnog interneta crnogorskim školama

Potpisan nastavak pružanja besplatnog interneta crnogorskim školama

Tamo gdje postoje tehničke mogućnosti, obezbijediće se korišćenje TurboDSL-a i optike.
Ministarstvo prosvjete i Crnogorski Telekom dogovorili su nastavak saradnje na pružanju usluga besplatnog interneta crnogorskim školama, a nastavak projekta potpisali su ministar prosvjete, mr Miomir Vojinović, i direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju u Telekomu, Dušan Banović.

Crnogorski Telekom već 15 godina pruža podršku obrazovnom sistemu Crne Gore kroz obezbjeđivanje besplatnog interneta za preko 200 osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova u gradovima, a u prethodne dvije godine u projekat je uključeno i oko 150 područnih jedinica crnogorskih škola u ruralnim i prigradskim područjima. Na taj način ustanove koje nemaju pristup fiksnom internetu dobile su besplatan pristup mobilnom 4G internetu i brzom protoku podataka.

Ovim povodom, ministar Vojinović je istakao da je nastavak saradnje sa Crnogorskim Telekomom posebno važan u ovom trenutku kada je počela implementacija Strategije digitalizacije obrazovnog sistema. U skladu sa tim, ministar je naveo da je strateški cilj Ministarstva da u narednom peridu svi objekti obrazovno-vaspitnih ustanova budu pokriveni internet signalom, kako bi svako dijete dobilo priliku da u objektu u kojem pohađa nastavu može pristupiti svim edukativnim sadržajima i resursima koje Ministarstvo obezbjeđuje učenicima. Takođe, ministar Vojinović je naglasio značaj kontinuranog rada na razvoju kritičkog mišljenja, posebno kada je u pitanju upotreba tehnologije, zbog čega je prepoznata potreba uspostavljanja kvalitetne saradnje i na ovom polju.

Prema riječima Dušana Banovića, Crnogorski Telekom ovim projektom pokriva dva strateška cilja kompanije i Deutsche Telekom Grupe, čiji je dio.

„Prvi cilj je digitalna inkluzija mladih iz svih djelova zemlje i iz različitih socijalnih miljea, koji će na ovaj način dobiti pristup kvalitetnijem obrazovanju. S druge strane je podrška državi i školama u procesu digitalizaciji obrazovanja kroz pružanje pouzdane fiksne i mobilne infrastrukture. Osim na ovu temu, sa ministrom Vojinovićem razgovarali smo i o drugim projektima koji se odnose na podršku obrazovanju mladih kroz razvijanje digitalnih vještina i njihovu edukaciju o konzumiranju digitalnih sadržaja i ponašanju u onlajn prostoru, pa očekujemo da do kraja ove godine saradnju proširimo i u tom dijelu“, kazao je Banović.

Nastavak saradnje na projektu pružanja usluga besplatnog interneta školama, osim širenja interneta na nove područne jedinice i druge ustanove u skladu sa potrebama Ministarstva i obrazovnog sistema, podrazumijeva i nastavak dosadašnje saradnje, a to je pružanje usluge besplatnog interneta svim matičnim jedinicama osnovnih i srednjih škola, te predškolskim ustanovama, koje za to imaju tehničkih mogućnosti. Dodatno, tamo gdje postoje tehničke mogućnosti, obezbijediće se korišćenje TurboDSL-a i optike.
Izvor-Vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.