sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Politika / Povlačenje odluke o protjerivanju abasadora Srbije u CG, značilo bi da CG uvažava stav Evropske komisiije

Povlačenje odluke o protjerivanju abasadora Srbije u CG, značilo bi da CG uvažava stav Evropske komisiije

Prije posjete Briselu premijer da uvaži stav EU i povuče odluku o protjerivanju ambasadora Srbije

U susret zvaničnoj posjeti Briselu, a u svjetlu činjenice da kao predsjednik Vlade ima najvišu odgovornost i najveće nadležnosti, pozivamo premijera Zdravka Krivokapića da uzme u obzir sledeće činjenice koje se tiču odluke koju je donijela tehnička vlada Duška Markovića o protjerivanju ambasadora Srbije dr Vladimira Božovića:

  • Odluka o protjerivanju ambasadora Vladimira Božovića je „par ekselans“ politički akt, a ne pravni akt.
  • Odluka o protjerivanju ambasadora Srbije, koju je donijela tehnička vlada Duška Markovića, protivna je ne samo diplomatskoj praksi, već je prije svega i iznad svega protivna evropskoj praksi i evropskim vrijednostima.
  • Odluka o protjerivanju ambasadora Srbije, koju je donijela tehnička vlada Duška Markovića, protivna je politici dobrosusjedske saradnje koja stoji kao preduslov za evropsku budućnost Crne Gore. Postavlja se pitanje, kako Crna Gora planira da gradi i razvija dobre odnose sa Srbijom, ako ne povuče odluku o protjerivanju ambasadora koju je donijela bivša vlast u tehničkom mandatu.
  • Ne postoje pravne prepreke, niti smetnje da se ova odluka povuče. Pozivanje na rok od 72 časa, nakon kojeg se navodno ne može povući odluka o protjerivanju ambasadora, je pozivanje na nešto što ne postoji u pravnom sistemu Crne Gore, ovaj rok se ne tiče agremana i ne poznaje ga Bečka konvencija.
  • Imajući u vidu da Republika Srbija nije opozvala svog ambasadora, Vladimir Božović je i dalje za Republiku Srbiju njen ambasador u Crnoj Gori.
  • Polazeći od toga da Republika Srbija još uvijek nije opozvala svog ambasadora i pored uručene note od strane tehničkog ministra Srđana Darmanovića o protjerivanju, niti je predložila novog ambasadora, ovo je jedina situacija u kojoj predsjednik Crne Gore nema nikakva ovlašćenja. To znači da nova vlada Crne Gore može odmah da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Srbije, bez saglasnosti Mila Đukanovića.
  • Ako se ne povuče odluka o protjerivanju ambasadora Srbije, najveću štetu će imati Crna Gora kojoj je od najvišeg značaja da razvija najbolju moguću saradnju i ima najbolje dobrosusjedske odnose sa državama regiona u svim oblastima, a posebno u pogledu ekonomske saradnje.

Imajući u vidu da je premijer Zdravko Krivokapić izabrao Brisel kao prvu međunarodnu adresu koju će zvanično posjetiti, od posebnog je značaja to što je Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Verhelji saopštio jasnu poruku i stav da Crna Gora treba da postupi po ugledu na državu Srbiju i povuče odluku o protjerivanju ambasadora Vladimira Božovića. Ključni evropski zvaničnik koji se bavi napretkom Crne Gore u procesu evropskih integracija saopštio je nedvosmislen stav Evropske unije povodom protjerivanja ambasadora Srbije iz Crne Gore. Zbog toga očekujemo od premijera Krivokapića da prije same posjete Briselu, zajedno sa novim ministrom vanjskih poslova, povuče odluku o protjerivanju ambasadora i na taj način poruči da Crna Gora uvažava stav Evropske komisije i želi da gradi najbolje odnose sa susjedima. Protivljenje jasnom stavu najvažnijeg evropskog zvaničnika za politiku proširenja samo bi moglo da dodatno uspori i oteža dalji tok evropskih integracija Crne Gore i njenu evropsku perspektivu.

Saopštenje z a javnost, Vladislav Bojović, član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokratskog fronta

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Čestitka za Ramazanski Bajram

Dragi gradjani, pripadnici islamske vjere, Upućujemo vam najiskrenije čestitke povodom velikog praznika ramazanskog Bajrama.Praznik koji …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.