subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Povodom 85 godina od mučeničke smrti Parastos patrijarhu Varnavi

Povodom 85 godina od mučeničke smrti Parastos patrijarhu Varnavi

U okviru obilježavanja 85 godina od mučeničke smrti patrijarha Varnave Rosića vladika mileševski Atanasije će danas, u 14 časova, na starom Varoškom groblju služiti parastos. Parastos će se služiti pored grobnice gdje počivaju Patrijarhovi roditelji, otac Đorđije i majka Krsmana, kao i njegova braća Uroš i Aleksa.

Pored služenja parastosa u prostorijama Srpske kuće u Pljevljima, u 20 časova, održaće se promocija knjige „Konkordatska kriza i smrt patrijarha Varnave“, autora Bojana Draškovića. O knjizi, pored autora, govoriće i prof. dr. Veljko Đurić Mišina.

Patrijarh Varnava je postradao u vrijeme Konkordatske krize 1937. godine, preminuvši 24. jula, najvjerovatnije usled trovanja nepoznatom materijom. Ubrzo zatim preminula su i njegova braća Uroš i Aleksa, pa se pretpostavlja da su i oni otrovani.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi patrijarh Varnava je izuzetno cijenjen, pa se često kaže „Sava pa Varnava“.

Patrijarh Varnava je rođen u Pljevljima 1880. godine od oca Đorđija i majke Krsmane (rođene Pejatović). Pored Petra, kako je bilo svetovno ime patrijarhu Varnavi, roditelji su imali još četiri sina, Danila, Todora, Uroša i Aleksu. Prezadnji sin Petar, zamonašio se 1905. godine, dobivši ime Varnava. Već 1910. godine Varnava biva izabran za episkopa a 1920. godine postaje Mitropolit Skopski. Za patrijarha je izabran 12. aprila 1930. godine. Na toj poziciji ostaje do mučeničke smrti 1937. godine.
Izvor-rtvpljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.