petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Pozorišna predstava za djecu „Niko se nije naučen rodio“ na Trgu Đorđija Peruničića

Pozorišna predstava za djecu „Niko se nije naučen rodio“ na Trgu Đorđija Peruničića

Pozorišna predstava za djecu „Niko se nije naučen rodio“ u produkciji umjetničkog ateljea „Arlekin” iz Podgorice biće izvedena na Trgu Đorđija Peruničića, u utorak 12-og jula u 20 časova.

Kako i sam naziv ukazuje, predstava je edukativno-zabavnog karaktera i pripada tzv. primijenjenom pozorištu, a prožeta je humoristickim momentima. Teme koje ansambl „ Arlekina” prikazuje kroz scenski jezik čine dio opšte kulture, ili dio nastavnog plana i programa u školama, sa namjerom da djeci na kreativan i zabavan način približe neka važna pitanja od suštinskog značaja za njihovo odrastanje. Roditelji takođe u ovoj vrsti teatra mogu prepoznati dobre savjete kao podršku u vaspitanju djece.

U scenskoj formi prilagođenoj najmlađim gledaocima, u predstavi „Niko se nije naučen rodio“ glumci se bave pitanjem o tome kakvo mjesto zauzimaju mobilni telefoni i neprestana zavisnost od društvenih mreža u našim životima. Ova tema se ozbiljno postavlja i u svijetu odraslih, a posebno je važno na koji način djeca odrastaju uz prekomjerno i potencijalno opasno korišćenje telefona i društvenih mreža, te agresiju koju mogu da proizvedu video igrice. Na umjetnički način, govori se o jednom bitnom pitanju koje se postavlja u ovom kontekstu, a to je želja djeteta da kroz pripadnost grupi i zajednici bude prihvaćeno u društvu.
Pored ovih sadržaja, u predstavi je slikovito prikazana i važnost njegovanja kulture ophođenja i očuvanja maternjeg jezika, prikazivanjem primjera korišćenja tuđica u svakodnevnom govoru, a podsjeća se i na bonton koji se pomalo zaboravlja u današnjem svijetu. Istaknuta je i važnost lične higijene, kao i higijene prostora u kome djeca borave. Nije zaboravljena ni bitna tema odnosa prema životnoj sredini, uz isticanje kreativnosti u očuvanju životne sredine kroz kreativno korišćenje ambalaže tzv. apciklaže, o čemu se i dalje nedovoljno govori.

Tekst i režiju potpisuje Žana Gardašević Bulatović, a u predstavi igraju Una Lučić i Vukan Pejović. Scenografiju su osmislile mr Nela Darmanović Mahmutović i Dragana Koprivica, a koreografiju Marija Boljević. Muziku i stihove su nadahnuto stvarali Frenki Bogićević i Dejan Đonović.

Share this:

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ani, Milici i Anđeli nagrada ”Dušan Grbović”

JU NARODNA BIBLIOTEKA „STEVAN SAMARDŽIĆ“ DODJELILA NAGRADU „DUŠAN GRBOVIĆ“ JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.