sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Predlog zakona: Popis od 30. novembra do 15. decembra

Predlog zakona: Popis od 30. novembra do 15. decembra

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra. To je predviđeno predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu koji je danas predat u skupštinsku proceduru.

Ilustracija  Ilustracija (Foto: pixabay)

„Popis će se sprovesti u periodu od 30. novembra do 15. decembra 2023. godine. U slučaju da popis nije moguće sprovesti u periodu iz stava 1 ovog člana zbog vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača iii drugih opravdanih okolnosti, na predlog direktora Uprave za statistiku, Vlada može da donese odluku o produženju perioda popisa do 15 dana“, navodi se u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu.

Ističe se da se uspostavlja softver radi provjere podataka prikupljenih tokom sprovođenja popisa, a koji se odnose na pitanja o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti; vjeri; maternjem jeziku; jeziku kojim lice uobičajeno govori.

„Radi uspostavljanja softvera iz stava 1. ovog člana, kao i revizije koda tog softvera Vlada Crne Gore obrazuje Komisiju za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovnistva“, ističe se u predlogu zakona. 

Kako se ističe, poslovi Komisije su priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja za provjeru podataka.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.