nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Demokrate predložile vanrednu sjednicu zbog zagađenja vazduha

Demokrate predložile vanrednu sjednicu zbog zagađenja vazduha

Klub odbornika Demokratske Crne Gore u SO Pljevlja predložio je sazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine Pljevlja zbog drastičnog prekoračenja dozvoljenih granica aerozagađenja. Naime, u dužem vremenskom periodu vazduh u Pljevljima je zagađen P10 česticama, sumpor dioksidom i azot dioksidom u količinama višestruko većim od dozvoljenih.

vazduh demokrate

U ranim jutarnjim časovima 18.01.2019. godine, zabilježena su prekoračenja dozvoljenih granica i do 18 puta, čime je ozbiljno ugroženo zdravlje građana, naročito djece. Imajući u vidu da se ova pojava događa u kontinuitetu, a da se poslednjih dana bilježe mjerenja koja ukazuju na izuzetno ozbiljno zagađenje opasno po život građana, Klub odbornika Demokrata predložio je vanrednu sjednicu Skupštine. Dodatni razlog za ovaj

predlog je i potpuno pasivan odnos lokalne uprave u odnosu na ovu najvažniju životnu temu. Zadatak Skupštine na vanrednoj sjednici bio bi donošenje obavezujućih odluka i utvrđivanje rok za njihovu realizaciju.

vazduh demokrate 1

Klub odbornika Demokrata predložio je i da Skupština opštine Pljevlja uputi protest prema Vladi Crne Gore koja ne poštuje Zakon o životnoj sredini i koja je glavni krivac za alarmanto stanje životne sredine u Pljevljima. Takođe, veoma je važno da SO Pljevlja uputi dopise i informiše o donijetim odlukama sve zvanične domaće i međunarodne adrese koje rade na Poglavlju 27 – Zaštita životne sredine.

Kada je riječ o hitnim mjerama, SO Pljevlja bi trebalo da donese nekoliko obavezujućih zaključaka i kratkoročnih mjera među kojima: besplatna distribucija zaštitnih maski za građane, predlog skraćenja radnog vremena za radnike na otvorenom, predlog nadležnom ministarstvu i direktorima škola za obustavljanje ili skraćenje nastave u vremenu drastičnog aerozagađenja i iznalaženje mehanizama za redovno obavještavanje građanja o graničnim vrijednostima kvaliteta vazduha.

Očekujemo da će ovaj predlog biti uvažen i da se neće, kao što je do sada bila praksa, štititi Vlada Crne Gore i zagađivači, po cijenu života i zdravlja građana. Ovo je tema koja prevazilazi političke i bilo koje druge razlike, pa očekujemo da se prema istoj postupi jedino moguće – ljudski.

demokrate vanredna so

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Ako nad srpskim narodom nije učinjen genocid onda ni jedan narod ne zna šta je to”

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, u saopštenju je poručio da se dvije i po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.