četvrtak , 23 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / PREDSJEDNIK OPŠTINE DR DARIO VRANEŠ SA SARADNICIMA NA VIDOVDAN U GRAČANICI

PREDSJEDNIK OPŠTINE DR DARIO VRANEŠ SA SARADNICIMA NA VIDOVDAN U GRAČANICI

Uručena donacija Bogosloviji u Prizrenu

Predsjednik Opštine Pljevlja, dr Dario Vraneš, na Vidovdan je u Gračanici razgovarao sa Njegovom svetošću Patrijarhom Porfirijem i episkopom raško-prizrenskim Teodosijem. Razgovoru je prisustvovao i episkom mileševski, g. Atanasije. Tom prilikom, predsjednik Vraneš je predao novčanu donaciju za potrebe rada Bogoslovije „Ćirilo i Metodije“ u Prizrenu. Novac koji je vjerujući narod Pljevalja prikupio u prethodnom periodu, predsjednik Vraneš je predao vladici Teodosiju uz objašnjenje da Pljevljaci osjećaju potrebu i obavezu da pomognu rad ove škole.

„Naša je moralna obaveza i dužnost da pomažemo rad Bogoslovije u Prizrenu jer su se tamo školovali mnogi naši poznati Pljevljaci. U Prizrenu se školovao najpoznatiji Pljevljak, Patrijarh Varnava Rosić, vladika Mihailo Šiljak, Trojički iguman Serafim Džarić, kao i svi naši sveštenici i učitelji tokom 19. i prve decenije 20. vijeka. Davanjem priloga za rad Bogoslovije, mi se sjećamo naših slavnih sugrađana, ali isto tako se vraćamo ponosnom gradu Prizrenu. Vraćamo se neprolaznom i vječnom, vraćamo se Kosovskom zavjetu koji nam je putokaz kroz cijeli život“, kazao je prilikom uručenja donacije predsjednik Dario Vraneš.

„Sjećamo se i koliko su napora činili predstavnici raško-prizrenske mitropolije tokom otvaranja Prve srpske gimnazije u Pljevljima 1901. godine. Posebno je bilo teško u tom trenutku robovanja naći bratsku podršku za jedan takav podvig kakav je bio otvaranje naše Gimnazije. Zato i pljevaljski Srbi ovih dana osjećaju potrebu da budu uz Prizrenske bogoslove, njihove roditelje, profesore i sve one Srbe koji danas žive u ropstvu“ – kazao je Vraneš.

Episkop Teodosije koji je ujedno i rektor Prizrenske Bogoslovije uputio je riječi zahvalnosti za donaciju poručivši da je najbitnije što je delegacija Opštine Pljevlja posjetila Kosovo i Metohiju na ovaj veliki hrišćanski praznik.

Izvor-rtvpljevlja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Lekić: Kukavice i kriminalci iz DPS-a nas neće zaustaviti

Sa deponije pljevaljske političke scene juče se javila lokalna ispostava organizovane kriminalne bande. U njima …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.