petak , 12 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Predsjednik PK CG: Ne može doći do nestašice namirnica i rasta cijena

Predsjednik PK CG: Ne može doći do nestašice namirnica i rasta cijena

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović tvrdi da ne može doći do nestašice osnovnih životnih namirnica i eventualnih problema sa snabdijevanjem hrane na domaćem tržištu. Golubović za TVCG kaže da zaliha ima barem za šest mjeseci, a da cijene neće rasti.

„PKCG i Ministarstvo ekonomije već mjesec dana prate na dnevnom nivou snabdjevenost tržišta oisnovnim robama i mogu da kažem da smo položili test da je snabdjevenost naših objekata bolja nego bilo gdje u regionu, čak i u Evropi“, kazao je on u Jutarnjem programu TVCG.

On smatra da u periodu od šest mjeseci ne možemo imati problema sa snabdjevenošću tržišta.

„Svi naši distributeri, sve naše prodavnice imaju toliko zaliha robe, brašna, ulja, šećera. Sve je na zalihama. U kontinuitetu  dolaze robe, tržište je profunkcionisalo“, kazao je Golubović i podsjetio da je u Srbiji mjera za izvoz osnovnih namirnica ukinuta.

„Tako da sa tog tržišta dolaze robe, a trgovci su otvorili vrata i za nova tržišta“, kaže predsjednik PKCG.

Poručio je da nema potrebe za gomilanjem zaliha.

„Apelovali smo na potrošače da ne povećavaju cijene i neće doći do promjena cijena“, kazao je on.

Nacionalni prioritet je bio i biće zaštita ljudi, sprečavanje širenja virusa i liječenje oboljelih, kaže on. Pandemija ima već velikog uticaja na crnogorsku ekonomiju.

„Prvi sektor na koji se odrazila pandemija virusa korona jeste sektor turizma. Već imamo zatvorene hotele, ugostiteljske radnje. Turističke agencije su maltene paralisale svoj rad, otkazivanje dolazaka gostiju individualnih, grupnih, ekskurzija, tako da je izvjesno da je sve do sredine juna otkazano“, kaže Golubović.

Prema njegovim riječima, problemi su i u sektoru putničkog saobraćaja i logističkih usluga.

„Ono što je najizraženije je problem likvidnosti tih preduzeća. nemogućnost isplate zarada i nemogućnost plaćanja već dospjelih obaveza“, kaže on.

Vlada je već donijela set opštih mjera za ublažavanje posljedica i Golubović kaže da je zadovoljan planom izvršne vlasti.

 

izvor: rtcg.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.