nedelja , novembar 28 2021
Početna / Vijesti / Kultura / Predstavom ,,Gospodska krv’’ otvara se pozorišni novembarski repertoar

Predstavom ,,Gospodska krv’’ otvara se pozorišni novembarski repertoar

Predstavu iz najnovije produkcije za večernju scenu, Nikšićko pozorište će izvesti pred publikom u Pljevljima u četvrtak, 7. novembra u 19 sati.

„Gospodska krv“ rađena je po tekstu Nikšićanina Marka Kavaje, u adaptaciji i režiji Slobodana Marunovića, barda crnogorskog glumišta.

Ovu komediju, poznati crnogorski dramski pisac i publicista, Marko Kavaja napisao je 1958. godine. Tekst je pisan u Molijerevskom duhu. Kao oličenje realnog i iskrenog, tekst je svrstava u komediju del arte. Režiser je uloge povjerio mladim crnogorskim, afirmisanim glumcima:  Nikoli Vasiljeviću,  Ani Vučković,  Dušanu Kovačeviću,  Jeleni Nenezić Rakočević, Jovanu Daboviću, Slavku Kaleziću i Stevanu Vukoviću. Zanimljiva i slikovita scenografija je autorsko djelo Aleksandra  Saše Vukotića, dok kostimografiju potpisuje profesorica dr Ljiljana Petrović. Za scenski pokret zadužen je profesor dr Ferid Karajica, a muziku je komponovao Slobodan Kovačević, poznati crnogorski kantautor.

Dramaturgija ove komedije počiva na porukama o slabostima ljudskog roda, o njegovom deformitetu, prije svega gramzivosti i čovjekovoj pohlepi u želji da bude nešto drugo od onoga što zaista jeste. Kavajin tekst govori o tome da čovjek često ne bira sredstva kako bi se domogao stvari koje mu se čine vrijednim, a koje u suštini ne predstavljaju ništa osim jednu ogromnu ispraznost. Tu piščevu iskrenost i realnost, glumački ansambl Nikšićkog pozorišta je bez izuzetka podigao na veći umjetnički nivo, nego što je i sam autor svojim rukopisom dočarao.

Gospodska-krv-plakt07-11-2019

Gostovanje u Pljevljima je drugo izvođenje ovog komada van matične scene, a četvrto igranje od premijere koja je na Večernjoj sceni Nikšićkog pozorišta održana 18. septembra.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

zadnja linija odbrane

Promocija drugog izdanja spomen-knjige „Zadnja linija odbrane“

U organizaciji „Udruženje boraca ratova od 1990. godine Pljevlja“, u saradnji sa patriotskim i kulturnim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *