sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Politika / Preduzetnici u Pljevljima nemaju olakšice, niti pomoć od opštine

Preduzetnici u Pljevljima nemaju olakšice, niti pomoć od opštine

Lokalna vlast u Pljevljima nije obezbijedila olakšice, niti bilo kakve druge oblike pomoći i podrške za veliki broj pljevaljskih preduzetnika u periodu epidemije. Veliki broj Pljevljaka koji imaju svoj mali ili srednji biznis nisu mogli u vrijeme epidemije da rade i zarade, ali su već platili ili će morati da plate sve dažbine opštini i komunalnim preduzećima, kao što su to morali u ranije. Predsjednik Opštine Igor Golubović nije se čak udostojio da predloži set ekonomskih mjera u cilju ublažavanja posledica epidemije korona virusom na male privrednike i preduzetnike u opštini Pljevlja, a kamoli da ih realizuje. Za svaku osudu je to što je aktuelni predsjednik opštine, tokom čitavog ovog perioda, bio potpuno pasivan i nije pokazao ni namjanju brigu, niti solidarnost prema Pljevljacima koji su u periodu epidemije morali da prekinu svoje poslove ili da ih svedu na minimum, zbog čega su imali velike gubitke. Štaviše, lokalno preduzeće Čistoća npr. i u ovom periodu epidemije nastavlja da obračunava visoke cijene čistarine na vrlo problematičan način.

Čemu i kome služi ovakav predsjednik pljevaljske opštine? Očigledno, samo vrhu partije u Podgorici, krupnom kapitalu i ličnom interesu. Igor Golubović je ponovo pokazao da nije dorastao niti je dostojan funkcije prvog čovjeka opštine Pljevlja, niti da mu je stalo do zaštite interesa njenih građana. Izgleda da on računa da će biti dovoljno da njegov DPS pred izbore ponovo kupi sirotinju socijalom, što se već jednom ovoj vlasti mora obiti o glavu.

Bilo bi logično i jedino odgovorno da je Igor Golubović pripremio set mjera ekonomske podrške i pomoći građanima i lokalnoj privredi sa opštinskog nivoa i da je tim povodom sazvao sjednicu lokalnog parlamenta. Umjesto toga, Igor Golubović se pravi kao da se problemi građana, preduzetnika i malih privrednika u ovom gradu njega ne tiču i kao da je stanje redovno, a znamo da nije.

Može se lako napraviti uporedna analiza šta su sve građanima, malom i srednjem biznisu obezbijedile od olakšica, mjera pomoći i podrške druge opštine, a šta je obezbijedio Igor Golubović, tj. lokalna vlast u Pljevljima. Posebno je takvo poređenje lako napraviti iz razloga što Igor Golubović nije obezbijedio ništa. S druge strane, recimo u Beranama, koja nemaju ni približno snažne privredne subjekte i resurse, kakve imaju Pljevlja, obezbijeđeno je da opština subvencioniše komunalna preduzeća za sva fizička i pravna lica, privredna društva i privrednike koja zbog trenutne epidemije ne obavljaju privrednu djelatnost na period od 90 dana u iznosu 50%. Opština Berane je oslobodila na period od 90 dana plaćanje komunalnih taksi za korišćenje javnih površina (ljetnjih bašti) za 2020. godinu. Opština Berane je oslobodila na period od 90 dana obaveze plaćanja naknade za pristup komercijalnim objektima za ugostitelje, frizere, kozmetičare… Zatim je oslobodila obaveze plaćanja zakupa sva fizička i pravna lica na period od 90 dana. Oslobodila je od poreza na nepokretnosti registrovane poljoprivrednike za 2020. godinu, kao i taksi za licencu za 2020. godinu za sva taksi udruženja. Omogućeno je odloženo plaćanje poreza na nepokretnosti za sva fizička i pravna lica kao i odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica na period od 90 dana. Obustavljena je prinudna naplata za sva fizička i pravna lica obuhvaćena mjerama Vlade na period od 90 dana, dok su sredstva budžetske rezerve opštine Berane usmjerena na sanaciju ekonomske situacije naugroženijih privrednih djelatnosti. Uz sve to, u opštini Berane značajno su smanjene plate opštinskim funkcionerima, dok su u opštini Pljevlja one i dalje na neopravdano visokom nivou.

Preduzetnici u Pljevljima, ponavljamo, imaju dovoljno razloga da budu veoma nezadovoljni što sa nivoa Opštine nije preduzeto ništa da se pomogne i olakša njihovo poslovanje i pored toga što je bilo prostora da se mnogo toga uradi. Stoga je krajnje vrijeme da vlast DPS-a i satelita, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, bude kažnjena i smijenjena od strane građana, između ostalog i tako što će joj masovno otkazati poslušnost i podršku i oni koji su joj do sada pružali povjerenje iz različitih razloga.

Vladislav Bojović, predsjednik OO Demokratske narodne partije Pljevlja i funkcioner Demokratskog fronta

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Mandić opet izabran za predsjednika NSD

Na skupštini Nove srpske demokratije (NSD) za predsjednika stranke jednoglasno je izabran Andrija Mandić. Mandić …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.