četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / PRETHODNA GODINA ZAKLJUČENA SA REKORDNO NISKIM NIVOOM GUBITAKA NA MREŽI

PRETHODNA GODINA ZAKLJUČENA SA REKORDNO NISKIM NIVOOM GUBITAKA NA MREŽI


CEDIS je prethodnu godinu zaključio sa nivoom gubitaka na mreži od 11,62 odsto, što je za 0,77 procentnih poena niže u odnosu na 2021. godinu i ujedno predstavlja najniži godišnji nivo gubitaka ikad izmjeren u elektrodistributivnom sistemu Crne Gore.
Kontinuitet smanjenja gubitaka nastavljen je i u decembru, tokom kojeg je takođe zabilježen rekordno nizak nivo od 13,03 odsto, što je za čak 1,36 procentnih poena manje u odnosu na isti period prethodne godine.
Suzbijanjem gubitaka na mreži umanjena je i ukupna količina električne energije koja je potrebna za pokrivanje gubitaka i to za 22.286 MWh u odnosu na 2021. godinu, čija vrijednost na referentnoj HUPX berzi za navedeni period iznosi oko šest miliona eura.
– Doslednim korišćenjem postojećih softverskih sistema Bilinga i sistema za daljinsko očitavanje i kontrolu (AMM) vrši se detaljna analiza i logička kontrola tokova snaga, gubitaka po traforeonima i prikupljenih podataka sa mjernih mjesta, na osnovu kojih ciljano aljemo ekipe u organizovane kontrole. Preduzete aktivnosti daju izuzetne rezultate, tako je uteda u odsnosu na 2021. godinu est miliona eura, dok je u odnosu na 2020. godinu ostvarena uteda od 37.779 MWh, čija je vrijednost oko 10 miliona na referentnoj HUPX berzi. Dakle, uparivanjem postojećih naprednih sistema i kontinuiranih akcija na terenu formiran je mehanizam koji će nesumnjivo doprinijeti daljem smanjenju gubitaka, odnosno pronalaženju i onemogućavamju neovlašćenog korišćenja električne energije. – istakao je Vaso Zeković, rukovodilac Sektora za mjerenje.
Procenat gubitaka za 2022. godinu od 11,62 odsto ostvaren je i pored povećanja potrošnje električne energije od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Radi preciznijeg sagledavanja postignutih rezultata potrebno je naglasiti da bi u odsustvu aktivnosti na suzbijanju neovlašćene potrošnje na mreži, povećanje preuzete energije pratila stagnacija ili povećanje gubitaka, dok je doslednim sprovođenjem aktivnosti postignuto suprotno kretanje.
CEDIS će i u narednom periodu podjednako energično koristiti sve raspoložive resurse za što efikasnije suzbijanje neovlašćene potrošnje električne energije.
Služba za korporativne kominikacije – CEDIS

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

U Crnoj Gori preko 7.000 funkcionera

Poređenja radi, 2016. u Crnoj Gori bilo je 4.427 javnih funkcionera, a ove godine ih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.