četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / PRETVORIMO ORGANSKI OTPAD U ORGANSKO ĐUBRIVO

PRETVORIMO ORGANSKI OTPAD U ORGANSKO ĐUBRIVO

Zainteresovanim Pljevljacima će u narednim mjesecima NVO „Da zaživi selo“, kroz više aktivnosti, pomoći da  pravilnom selekcijom organskog otpada proizvode novi proizvod organsko đubrivo, koje se može koristiti za uzgajanje ukrasnog bilja ili voća i povrća. Kompostiranje je je najprirodniji i najstariji način recikliranja biootpada,  proces hemijske i mikrobiološke razgradnje organske materije iz otpada pri čemu se kao krajnji produkt dobija đubrivo. NVO „Da zaživi selo“ realizuje projekat pod nazivom „Pretvorimo organski otpad u organsko đubrivo“, koji je podržan od strane Ministarstva za ekologiju, prostorno planiranje i urbanizam Crne Gore, koji doprinosi zaštiti životne sredine i omogućava prirodno kruženje materija u prirodi. Konkretna aktivnost je nabavka 20 kompostera od 380 l koje će podijelti građanima Pljevalja koji su u 2021. godini dobili nagradu za najuređenija dvorišta od strane Opštine Pljevlja, koja se dodjeljuje svake godine, 20. Septembra, povodom Dana proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Iz NVO „Da zaživi selo“ navode a će građanima koji se bave hortikulturom i uređenjem svojih dvorišta, a samim tim i grada, komposteri biti korisni za proizvodnju organskog đubriva za njihove bašte, što će povećati svijet o potrebi pravilnog odlaganja otpada. Za učenike gradskih i seoskih osnovnih škola biće izrađene i edukativne brošure o upravljanju organskim otpadom i kompostiranju kako bi mlađa populaija shvatila značaj kompostirannja.

„Projektom se planira jačanje ekološke svijesti kod djece i odraslih građana Pljevalja po pitanju značaja pravilnog postupanja sa organskim otpadom i njegovo kompostiranje u cilju smanjenja zagađenja životne sredine ali i dobijanja nove vrijednosti od otpada (organskog đubriva). Mali broj građana Pljevalja zna da od svog organskog otpada može da napravi organsko đubrivo, što je vrlo značajno za one građane koji se bave hortikulturom ili poljoprivredom“, navode iz NVO „Da zaživi selo“ dodajući da je prva akcija anketiranje građana na koji da li znaju štaje ili da li vrše i na koji način kompostiranje, ta kako odlažu organski otpad.

Organski otpad

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danas sunčano i lijepo vrijeme

U Crnoj Gori danas se očekuje sunčano vrijeme, a temperatura će dosezati do 25 stepeni. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.