sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Privedena načelnica Poreske uprave za Podgoricu

Privedena načelnica Poreske uprave za Podgoricu

NASTAVAK AKCIJE „KLAP“

Članovi Specijalnog policijskog odjeljenja jutros su priveli nekoliko osoba, među kojima i načelnicu Poreske uprave (PU) područne jedinice Podgorica, Stanislavu Bebu Martinović, saopšteno je „Vijestima“ nezvanično iz više izvora.

To je nastavak akcije „Klap“, a obavljena je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva koje rukovodi tim slučajem.

Jedan od sagovornika Vijesti, tvrdi da je među privedenim osobama i Nevenka Đurović, koja je ljetos uhapšena zbog privrednog kriminala.

Ona je saslušana u SDT-u, i određeno joj je zadržavanje.

Uhapšeno je ukupno osam osoba iz PU.

Istraga se vodi protiv više službenika PU zbog sumnje da su dio organizovane grupe koja je osumnjičena za utaju poreza i pranje para.

Stanislava Beba Martinović
Stanislava Beba Martinović

 

Uprava policije: Pričinjena šteta veća od 3,5 miliona eura

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su danas u nastavku predmeta kodnog naziva „Klap“, na teritorijama Podgorice i Bijelog Polja uhapsili osam osoba zbog osnovane sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne ogranizacije, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave, saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da su uhapšeni uz krivične prijave predati na dalju nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu.

Iz Uprave policije su kazali da su uhapšeni: S.M. načelnica Poreske uprave PJ Podgorica, R.S. rukovodilac odjeljenja za inspekcijski nadzor Poreske uprave PJ Podgorica, N.Đ. poreska inspektorka Poreske uprave PJ Podgorica, M.P. bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija, D.V. samostalni savjetnik I u Ministarstvu finansija, R.K. osnivač i izvršni direktor pravnog lica „Braća Kolić“ d.o.o Bijelo Polje i ovlašćeni zastupnik pravnog lica „Migi“ d.o.o Bijelo Polje, T.K. osnivač i izvršni direktor pravnog lica „Trend trade” d.o.o Podgorica i B.R. odgovorno lice pravnog lica „Okov“ d.o.o Podgorica.

„Osim toga, krivičnom prijavom obuhvaćeno je i pet službenika Poreske uprave PJ Podgorica i šest odgovornih lica u pravnim licima i to: N.P. supervizor Poreske Uprave PJ Podgorica, R.A. samostalni savjetnik I Poreske uprave PJ Podgorica, M.B. poreski inspektor Poreske uprave PJ Podgorica, R.M. poreski inspektor Poreske uprave PJ Podgorica, S. S. poreski inspektor Poreske uprave PJ Podgorica, J.S. osnivač i ovlašćeni zastupnik „Viner co“ d.o.o Danilovgrad, K.D. ovlašćeni zastupnik  „Trend trade“ d.o.o Podgorica, N.Š. osnivač i i ovlašćeni zastupnik „Dea“ d.o.o Podgorica, B.P. ovlašćeni zastupnik pravnih lica „A kop“ d.o.o Podgorica, „PS Gradnja“ d.o.o Podgorica i „A kop mne“ d.o.o Podgorica, D.L. i I.V, kao i tri pravna lica shodno zakonu o krivičnoj odgovornosti pravnih lica: „Braća Kolić“ d.o.o Bijelo Polje, „Migi“ d.o.o Bijelo Polje i „Trend trade“ d.o.o Podgorica“, piše u saopštenju.

Iz Uprave policije su kazali da se sumnja da su oni krivična djela počinili na način što su osnovali kriminalnu organizaciju sa zadatkom da više pravnih lica sa teritorije Crne Gore ostvare imovinsku korist u vidu nezakonitog povraćaja PDV kredita, na način što će im se u postupku inspekcijskog nadzora od strane Poreske uprave Crne Gore kao valjane priznati fakture za robu i usluge koje stvarno nijesu isporučene, pružene, plaćene, niti izvršene, koje će biti ispostavljene od pravnih lica koje su osnivali drugi članovi ove kriminalne organizacije.

„Na osnovu tih fiktivnih faktura od strane poreskih službenika su sačinjavana nezakonita rješenja o povraćaju PDV-a. M.P. i D.V. su, sumnja se, kao članovi drugostepene komisije Ministarstva finansija suprotno članovima Zakona o opštem upravnom postupku protivpravno obustavili upravni postupak naplate poreske obaveze za jedno pravno lice i onemogućili državu Crnu Goru da naplati porez u iznosu većem od 400. 000 eura, čime su tom pravnom licu pribavili korist u istom iznosu. Na ovaj način, osumnjičena lica su u periodu od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine Budžetu Crne Gore pričinili štetu u iznosu većem od 3,5 miliona eura“, zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

„Blisko sarađujemo sa tužilaštvom i policijom“

U prvoj reakciji na privođenje službenika, iz PU su saopštili da „u kontinuitetu i uz maksimalni stepen kooperativnosti blisko sarađuju sa Specijalnim državnim tužilaštvom i Upravom policije na otkrivanju krivičnih djela iz privrednog prometa“.

„Zbog sumnje na utaju poreza i sprovođenje lažnog stečaja tokom 2019. godine Upravi policije i Tužilaštvu dostavljeno je 28 inicijativa za utvrđivanje osnova za pokretanje krivičnog postupka, a podnijete su i krivične prijave protiv tri pravna i tri odgovorna lica u pravnim licima. S druge strane, imajući u vidu da su službenici PU dužni u svojim postupcima dosljedno primjenjivati poreske propise, to isti, jednako kao i sami poreski obveznici, podliježu utvrđivanju odgovornosti od strane nadležnih organa u slučaju postojanja sumnje na zloupotrijebu službenog položaja ili izvršenje radnji iz domena krivične odgovornosti“, istakli su iz PU.

S tim u vezi, Poreska uprava je u predmetnim postupcima „nadležnim organima obezbijedila svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za utvrđivanje dosljednosti primjene zakona od strane poreskih službenika u postupcima utvrđivanja i naplate poreskih obaveza“.

PU: Treba poštovati prezumpciju nevinosti do okončanja postupka

I u ovom predmetu, kao i u svim ostalim, kako su istakli iz PU, „treba poštovati prezumpciju nevinosti do okončanja postupka u kojem će se utvrditi osnovanost utvrđenih sumnji i eventualna krivična odgovornost pojedinačnih službenika PU“.

„Takođe, naglašavamo da je osnovno opredjeljenje PU neselektivan i zakonit tretman svih poreskih obveznika, te da poštovanje poreskih propisa i Etičkog kodeksa predstavljaju osnovni princip u radu ove institucije, za čiju primjenu su zaduženi svi službenici pojedinačno“, zaključili su iz PU.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.