nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Privredna komora CG zatvorena za nelegalne poslodavce

Privredna komora CG zatvorena za nelegalne poslodavce

Na sjednici je usvojen Program rada, Finansijski plan, te Odluku o visini, načinu i rokovima plaćanja članskog doprinosa za 2020. godinu, a donijeta je i Odluka o izboru članova Nadzornog odbora.

Sjednici Skupštine prethodilo je zasijedanje Upravnog odbora, gdje je usvojen Poslovnik o radu i utvrđeni predlozi Programa rada, Finansijskog plana, te Odluke o visini, načinu i rokovima plaćanja članskog doprinosa za 2020. godinu.

Golubović je istakao da je Program rada samo okvir aktivnosti koje će realizovati ova asocijacija, koje će biti mnogo obimnije, u skladu sa potrebama članica.

On je predstavio najznačajnije aktivnosti koje je Komora realizovala u tekućoj godini, posebno istakavši zalaganje za donošenje i izmjenu regulative koja se odnosi na poslovni ambijent, borbu protiv sive ekonomije, smanjenje opterećenja za poslovanje preduzeća, promociju crnogorskih proizvoda na sajmovima, povezivanje naših i inostranih kompanija na poslovnim forumima, te edukacije koje organizuje ova asocijacija.

Kako je saopšteno, koordinacionii odbori Privredne komore će u 2020. godini realizovati aktivnosti kroz održavanje redovnih sastanaka na kojima se razmatraju aktuelne teme.

Aktivnosti PK će i u 2020. godini biti usmjerene na učešće u radnim grupama za izradu nacrta zakona, analizu privrednog zakonodavstva, iniciranje donošenja novih ili izmjene i dopune važećih zakona i podzakonskih akata s ciljem unapređenja zakonodavnog okvira koji reguliše poslovanje privrede.

Propisi koji će, među ostalima, biti razmatrani su iz oblasti prava privrednih društava, radnih odnosa i zapošljavanja, poreske politike, zaštite potrošača i konkurencije, intelektualne svojine, spoljnotrgovinskog poslovanja i carinskog sistema.

Komora će analizirati privredna kretanja u Crnoj Gori, zemljama u okruženju i drugim ekonomijama, informisati članice i ostale zainteresovane subjekte, u cilju boljeg razumijevanja ekonomskih zbivanja i ostvarivanja bržeg privrednog rasta. Planirano je praćenje efekata ekonomske politike, te izrada analize poslovanja privrede sa prijedlozima mjera i definisanjem prioritetnih aktivnosti. Doprinos privrednom rastu i jačanju konkurentnosti biće dat i kroz kontinuirano učešće Komore u izradi i realizaciji strategija i akcionih planova koje usvaja Vlada Crne Gore.

Komora će u 2020. godini nastaviti da organizuje edukativne aktivnosti, zalaže se za veće uključivanje poslodavaca u sistem obrazovanja kroz stručno i dualno, te razvoj deficitarnih zanimanja. U fokusu edukacija biće finansije, marketing, menadžment, obrazovni trendovi, IT, turizam, organizaciona kultura, vještine komunikacija i prezentovanja.

Tokom 2020. godine radiće na realizaciji 14 odobrenih projekata, koji se kroz različite programe finansiraju iz sredstava Evropske unije i drugih donatora. Dobila je osam novih projekata i aplicirala je za još dva, o kojima će biti odlučeno do kraja godine.

Komora će i u narednom periodu pružati savjetodavne, informativne, obrazovne i usluge po osnovu javnih ovlašćenja. Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju organizuje skraćene, pune i periodične obuke za vozače i lica odgovorna za prevoz u cilju dobijanja sertifikata za profesionalne vozače i menadžere u drumskom saobraćaju.

Pored obuka Centar za edukaciju organizuje i polaganja stručnih ispita za sticanje sertifikata o stručnoj osposobljenosti vozača i lica odgovornih za prevoz. Centar za edukaciju planira održavanje skraćenih i periodičnih obuka i polaganja ispita u Podgorici, kao i u drugim većim gradovima u Crnoj Gori.

Komora će usklađivati međunarodne i međumjesne redove vožnje, izdavati TIR i ATA karnete, sertifikate i potvrde.

Komora će informisati javnost putem internet prezentacije i časopisa Glasnik, te nastupima njenih predstavnika u štampanim i elektronskim medijima. Planira se redizajniranje web portala i izrada aplikacije za mobilne uređaje, kao i izrada publikacija o poslovnom ambijentu i potencijalima za potrebe predstavljanja u zemlji i inostranstvu.

Takođe, na sjednici je za predsjednika Arbitražnog suda pri PK izabran Vesko Božović, dok je za potpredsjednika izabran Stanko Zloković.

Upravni odbor je donio odluku da Privredna komora i naredne godine stipendira 30 učenika srednjih stručnih škola, kao i dva studenta Rudarsko-geološkog fakulteta.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Brkovića htjeli za čuvara firme koju je urušio

Privredni sud poništo je svoje ranije rješenje kojim je prihvatio zahtjev stačajnog upravnika “Vektre Jakić” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.