subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Problemi pljevaljskog zdravstva – Dječije zatvoreno trenutno zbog dezinfekcije

Problemi pljevaljskog zdravstva – Dječije zatvoreno trenutno zbog dezinfekcije

Na našu jučerašnju objavu da je zatvoreno Dječije odjeljenje Opšte bolnice u Pljevljima dobili smo odgovor  u vidu demantija da Dječje odjeljenje Opšte bolnice u Pljevljima nije zatvoreno za prijem pacijenata, već  da su iskoristili situaciju kada nema najmlađih pacijenata na bolničkom liječenju, da  izvrše detaljnu dezinfekciju svih prostorija u okviru ovog odjeljenja, što je uslovima trenutne epidemiološke situacije veoma poželjno i potrebno . Prava istina je, navodi menadžment Bolnice, da na tom odjeljenju trenutno nema hospitalizovanih pacijenata (jer za tim nije bilo medicinski indikovane potrebe).

-Na Dječjem odjeljenju ordinira dežurni pedijatar i ostalo medicinsko osoblje koje je u potpunosti spremno da u slučaju potrebe primi naše najmlađe pacijente i pruži im adekvatan medicinski tretman.Takođe, zbog neutemeljenih i neprovjerenih informacija, obavještavamo naše sugrađane da Ginekološko odjeljenje takođe radi u optimalnim okolnostima sa ordinirajućim ginekologom i dovoljnim brojem stručnog medicinskog kadra neophodnog za funkcionisanje ovog odjeljenja. U slučaju potrebe tj.većeg priliva pacijenata kojima je potrebna zdrastvena njega i zaštita iz ove oblasti, menadžement ustanove će angažovati specijaliste iz drugih medicinskih ustanova što nije nepoznata praksa za cijeli sistem u slučaju nedostajućeg kadra.Uvjeravamo građane da sva Odjeljenja u OB PV funkcionišu u skladu sa svim preporukama , a shodno datim epidemiološkim okolnostima u cilju očuvanja zdravlja naše populacije, navodi se u odgovoru menadžmenta Bolnice, koji su iznošenje problema doživjeli kao manjak zaslužene i iskrene podrške te „politikantski i zlonamjeran pokušaj dovođenja u pitanje njihove profesionalnosti i posvećenosti poslu“ .

Zahvaljujemo menadžmentu na pozivu novinarima da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i netačnih informacija, koje mogu dovesti do  uzbunjivanja javnosti i širenja panike među građanima, te njihovoj izjavi da su „spremni da u svakom trenutku pruži  precizne informacije kako o epidemiološkoj situaciji u gradu tako i radu svih Odjeljenja u okviru naše ustanove ili bilo kakvih drugih informacija koje su u interesu javnosti koja ima prava na njih“.

Podsjećamo menadžment da je objavljenja tačna informacija da je zatvoreno Dječije odjeljenje Opšte bolnice ali ne i razlog zatvaranja, mada menadžment  nije demantovao našu informaciju da je dr pedijatar sa Dječijeg odsutan zbog korona virusa. Ni u kom slučaju naša namjera nije da umanji bilo čiji rad već da se na vrijeme preduzmu svi koraci kako bi Pljevlja posle više decenija nedostatka medicinkog kadra zaposlila sve nedostajuće ljekare specijaliste. Menadžment nam nije odgovorio koliko specijalista fali Opštoj bolnici ali smo mi u objavljenom tekstu naveli da je to višegodišnji problem za koji se ne nazire rješenje. Javnost je upoznata da pored svih specijalizacija koje su raspisivane i dobijene u Opštoj bolnici i dalje fali ljekara i da su pljevaljski ljekari zbog toga izloženi dodatnim naporima jer moraju da primaju više pacijenata. Rješenje sigurno nije u angažovanju penzionisanih ljekara, jer ni njih nema dovoljno, a oni su za sada i najveća pomoć jer su stalno u Pljevljima. Poznato je da na ispomoć dolaze ljekari specijalisti iz drugih opština ali to nije rješenje za zdravstveni sistem Pljevalja.

Razgovarati o problemu i objaviti informaciju da on postoji, a koji je evidentan više godina, nikako se ne može tumačiti kao optužba na rad trenutnog menadžmenta Opšte bolnice, već kao pritisak javnosti da se o svemu otvoreno govori i traži rješenje za nedostatak kadra u pljevaljskom zdravstvu, jer problem je zajednički i Ustanove i Pljevljaka.

O radu pljevaljskog zdravstva u vrijeme kovid pandemije objavili smo tekst na naslovnoj strani novog broja Pljevaljskih novina i izrazili pohvale medicinskim radnicima za napor koji ulažu kako bi izašli u susret svim pacijentima. U cilju pravovremenog i istinitog informisanja javnosti potrebni su precizni odgovori jer problem je zajednički a nikako samo menadžmenta Bolnice i javno je pitanje je zašto najviše ljekara fali upravo u Pljevljima?

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

DANAS SE TREBA UZDRŽATI OD ZLIH MISLI: Danas je praznik Vere, Nade, Ljubavi i njihove majke Sofije,važno je da URADITE OVU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, Ljubavi i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.