subota , 30 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Problemi stočara na sjeveru: Vukovi ovce kolju, država slabo pomaže

Problemi stočara na sjeveru: Vukovi ovce kolju, država slabo pomaže

Prema našim procjenama, na području pljevaljskih sela kreće se oko 50 vukova, koji su raspoređeni u više čopora. Vukovi često napadaju i velike ovce, a šakali najčešće napadaju jagnjad, kaže predsjednik LD „Pljevlja“ Rade Janjušević.

Težak plasman jagnjadi, sve veći broj šakala i vukova na terenu, a sve manje radne snage, dovelo je do toga da mnogi pljevaljski stočari prodaju stada ovaca. Mnogi stočari u neposrednoj blizini grada rasprodali su stada jer su, kako tvrde, svakodnevno trpjeli napade čopora pasa lutalica. U pljevaljskoj Veterinarskoj ambulanti tvrde da su mnogi stočari zbog čestih upada vukova prodali stada ovaca, ali da su povećali broj grla krupne stoke jer njima ne treba čoban.

Predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković navodi da je sve manje motivacije da se ljudi bave ovčarstvom, te da postoji mnogo razloga zbog kojih stočari prestaju da se bave ovom djelatnošću.

Premije koje se daju kao podsticaj su veoma male. Veoma je teško prodati jagnjad, a svake godine je manji otkup i često stočari zbog toga trpe štetu – kaže Živković i navodi da je posebno teško što je na selu sve manje radne snage i što je sve manje onih koji mogu da se kreću i čuvaju stada.
– Imamo situaciju da je na terenu sve više vukova i šakala koji napadaju na stada ovaca koje se nikako ne mogu držati a da nemaju pastira koji će najveći dio dana provoditi pored njih. U našim selima to je veliki problem jer nema radne snage, znači nema ni čobana – ističe Živković.

Tokom prošle godine u više navrata na području Bobova, Kosanice, Meljaka, Bukovice i Potkovača vukovi su usmrtili na desetine ovaca i jagnjadi. Napadali su stada i u selima i naseljima blizu grada, kao što je bio slučaj u naselju Komini.

Predsjednik Mjesne zajednice Potkovač Vasilije Drobnjak kaže da na prostoru te MZ ima možda i više od dvadeset stočara koji drže ovce. Međutim, od tog broja njih deset ima od 50 do 100 ovaca, a ostali imaju po 10 do 20 ovaca. Drobnjak napominje da stočari nemaju načina da se izbore sa napadima čopora vukova koji sve češće desetkuju stada.

Iz Lovačkog društva „Pljevlja“ kažu da je tokom lovne sezone ustrijeljeno više vukova i šakala, ali da još uvijek na terenu postoji veliki broj ovih krvoločnih zvijeri.

– Prema našim procjenama, na području pljevaljskih sela kreće se oko 50 vukova, koji su raspoređeni u više čopora, a pojedini se kreću i sami. Vukovi često napadaju i velike ovce, a šakali napadaju najčešće jagnjad – kaže predsjednik Lovačkog društva „Pljevlja“ Rade Janjušević.
Milko Živković ocjenjuje da Vlada Crne Gore mora da razmisli na koji će način povećati premije za ovčarstvo jer, kako naglašava, sadašnjih deset eura ne može da stimuliše stočare da drže ovce. Kaže i da su u Srbiji znatno veće premije i da na svako grlo vlast daje subvenciju od 7.000 dinara, što je oko 59 eura. Pritom stočari za svako predato jagnje klanici imaju premiju od 2.000 dinara, što je oko 16 eura.

U takvim okolnostima stočari u Srbiji imaju oko 75 eura premije na svaku ovcu – ističe Živković.

Vasilije Drobnjak ocjenjuje da je dobro što je smanjena granica za dobijanje premije ali smatra da bi bilo dobro da se ta premija što više poveća.
– Prethodnih godina stočar koji je držao ovce dobijao je premiju od 10 eura za onaj broj ovaca koji prelazi preko 30. Ove godine stočari dobijaju premiju za svaku ovcu preko broja 10 – pojašnjava Drobnjak.

Medvjedi se umnožili na području Banjana

Mještani Banjana ovih dana suočavaju se sa napadima medvjeda na domaće životinje. Stočari kažu da ne postoji način da se izbore sa ovim problemom jer je medvjed zaštićena vrsta, te da su se u Banjanima umnožili. Stočar Mirko Eraković za RTCG je rekao da mu je medvjed udavio bika od blizu 1.000 kilograma.

– Hoćemo poljoprivredu da razvijamo, a medvjed podavi stoku, ne možeš ga ubiti jer bi išao u zatvor 4–5 godina – kaže stočar Momčilo Kilibarda i revolitirano dodaje: „Najbolje je da smičemo goveda, pa da podižemo medvjede i da ih muzemo i meso da jedemo“.

Predsjednik Lovačkog saveza Nikola Marković za RTCG je rekao da i stočari podliježu određenim pravilima, te da moraju držati stoku zatvorenu. Naglašava da zakon kaže da se medvjed kod nas ne smije loviti ni ubiti.

– Stočari moraju da se obrate inspekciji i ona će izaći da vidi šta se i kako dogodilo – kaže Marković.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prognoza za vikend: Danas sunčano, u nedjelju moguća kiša

U Crnoj Gori danas će biti toplo i sunčano. Na sjeveru će jutro biti svježe, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.