četvrtak , 6 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Proboj Solunskog fronta – Vaskrs srpskog naroda

Proboj Solunskog fronta – Vaskrs srpskog naroda

U organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, Srpskog informativno-kuturnog centra „Sveti Sava“ i SKC „Patrijarh Varnava“ sinoć je na ljetnjoj pozornici „Patrijarh Varnava“ održan Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen u čast proboja Solunskog fronta 1918. godine.

Svečanu besjedu govorio je Budimir Dubak, književnik, koji je istakao da je proboj Solunskog fronta Vaskrs srpskog naroda.

-Na današnji dan 1918. godine izvršen je proboj Solunskog fronta. Treabalo je da prođu 102 godine da bi jedan od najsudbonosjih događaja novijeg doba u u kalendaru državnih praznika Srbije našao svoje mjesto. Ovo je zadovoljenje pravde za cijeli srpski narod koji za više od jednog vijeka na nju čekao. Malo je naroda na svijetu koji su veću cijenu plaćali za osvajanje i očuvanje slobode nede nego što smi mi. O tome svjedoče neviđena stradanja, podvizi i žrtve. Ali sigurno smo jedini narod koji je u ratovima izvojevanu slobodu gotovo po pravilu, gubio u miru – istako je Dubak i dodao da je ovo paradoks istorije koji je naročito došao do izražaja u 20. vijeku.

– Bili smo prinuđeni da iznova stičemo već osvojenu slobodu. I to u mirnodopskoj zajedničkoj državi sa onima čiji smo oslobodici. Srbiji koja je tek bila izašla iz balkanskih ratova 1914. godine nametnut je rat od strane Austro-ugarske i Njemačke kojima se priključila Bugarska. Posle sjajnih pobjeda srpskih vojnika u Kolubarskoj bici iz Beča je prpeoručeno austrijskom generalu Oskaru Poćoreku da bi  najbioje bilo da izvrši samubistvo. On je odgovorio „Hoću, ubiću se, ali tek onda kada ma koji drugi austrijski general pobedi srpsku vojsku“. Iscrpljena Srbija nije mogla da odoli tolikoj sili.  Bila je primorana na povlačenje. Tako počinje golgota srpskog naroda – kazao je Dubak.

Dan srpskog jedinstav 1

Kako je kazao Dubak, Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori održana 13. novembra 1918.godine u Podgorici, na koj je prva tačka ove skupštine bila izraz vjekovnih težnji, snova, i prolivene krvi srpkog naroda glasi: „srpski narod u Crnoj Gori jedne je krvi jezika, i težnje, jedne vjere i običaja, s  narodom koji živi u Srbiji i drugim srpskim krajevima. Zajednička im je slavna prošlost kojom se oduševljaju zajednički ideali, zejednički narodni junaci, zajednička patnja, zajdničko sve je što je ovaj narod čini narodom“.

-Među najvećim paradoksima naše istorije svakako je i taj da jedna vlast 100 godina nakon Skupštine ukida njene odluke uz pokliče „Nikad više 1918.“. Ako treba klicati protiv ropstva u slobodarskoj Crnoj Gori onda valja istaći lozinku „Nikad više 1916.“. Zar  i ovo oslobođenje, braćo i sestre, od okupacije sopstvene vlasti koje se upravo dogodilo u Crnoj Gori nije nastavak proboja Solunskog fronta? Nek je slava  srpskim neumrlim junacima i svim mučenicam za krst časni i slobdu zlatnu – poručio je Dubak.

Program su upotpunili hor „Sveti Novomučenik Stanko“ iz Nikšića, pjesnici: Milutin Mićović, Rajko Palibr, Milica Bakrač, Milenko Šarac, Milenko Jović,  guslari: Vaso Đondović, Maksim Vojvodić, Ivan Đulić i Milan Marković.

Dan srpskohg jedinstva 2

 

 

Dan srpskohg jedinstva 3Dan srpskog jeidnstva 5

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Manasttir Tumane pokloničko putovanje nedelja 16.10.2022

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.