subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Prodavnice i lokali radiće do 20 časova, međugradski saobraćaj se zabranjuje vikendom

Prodavnice i lokali radiće do 20 časova, međugradski saobraćaj se zabranjuje vikendom

Nacionalno koordinaciono tijelo danas je donijelo novi set mjera u cilju suzbijanja širenja koronavirusa koje će važiti za cijelu Crnu Goru. Trgovine i ugostiteljski objekti do 20 časova, međugradski saobraćaj se zabranjuje vikendom, i zabranjuje se  napuštanje objekta stanovanje od 21 do pet sati ujutro.

Svi vjerski obredi i skupovi održavaće se bez vjernika.

Prema riječima ministara zdravlja Kenana Hrapovića, jedan dio građana je svjesno ili nesvjesno potisnu da postoji koronavirus i na globalnom nivou i u Crnoj Gori.

Nijesmo doprinijeli do jednog broja građana, koji ne poštuju mjere. Građani u gradu u kojem su zatvoreni lokali idu u drugi grad. To je primjer lične neodgovornosti. Znam da svako od vas zna nekog ko je imao koronu. Mnogi su izgubili svoje voljene i saosjećamo se sa njihovim bolom. Čini se besmislenim tražiti krivca u ovoj težkoj sitaciji, možemo svi uraditi da pomognemo u ovoj teškoj situaciji”, kazao je Hrapović.

On je apelovao na građane da poštuju mjere i javni djelatnici ličnim primjerom daju doprinost.

Kenan-Hrapović-660x330

“Jedino pitanje života i smrti ne smijemo da politizujemo. Krajnje je vrijeme da shvatimo u kakvoj se situaciji nalazimo i počnemo da poštujemo ove krajnje jednostavne mjere”, rekao je Hrapović.

Mjere traju do 1. decembra, uz mogućnost produženja

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, predložene su mjere koje će trajati do 1. decembra, sa mogućnošću produženja:

  1. Zabrana kretanja od 21 do pet ujutru uz predefinisane izuzetke – obavljanje posla i privrednih aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi
  2. Najviše četiri osobe se mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru
  3. Zabrana teritorija kretanja van opština od petka u ponoć do nedjelje u ponoć izuzev za obavljanje posla i privredne aktivnosti, zdravstvene potrebe i humanitarni razlozi
  4. Zabranjuju se vjerski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja)
  5. Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vjernika
  6. Rad svih ugostiteljskih objekata je od sedam do 20 časova. Svaki ugostiteljski objekat mora imenovati odgovorno lice u svakom objektu za primjene mjera.
  7. Omogućen rad ugostiteljskih objekata uz nošenje maske i u otvorenom i zatvorenom osim tokom konzumiranja hrane i pića. Dezinfekciona sredstva moraju biti na svakom stolu. Dezinfekcija ruku na ulazu i izlazu je obavezna. Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova. Broj osoba za istim stolom je četiri, ali mora razmak biti dva metra. Na terasama mogu za stolom biti četiri osobe uz razmak od dva metra između njih i između stolova. Imenovati odgovornu osobu u kafiću koja će se starati da se mjere poštuju.
  8. Rad fitnes centara za rekreativce – uz obavezno korišćenje maski. Jedna osoba može biti na deset metara kvadratnih, a grupni treninzi su zabranjeni.
  9. Zabrana posjećivanja u stambenim objektima za lica koji nisu članovi istog domaćinstva.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da situacija ide ka dramatičnoj, te da je Institut predlagao poptuni lockdown.

“Ove mjere, ako se budu poštovale, smanjiće broj inficiranih, a oni koji su dužni treba da ih kontrolišu. Svi oni koji su važni i bitni u ovom društvu, i Vlada i Skupština, pravosudni organi, da učine sve što je do njih da se smanji infekcija koja se širi kao požar”, rekao je Mugoša.

Posljednji pokušaj pred lockdown

Nove mjere se primjenjuju od nedjelje u 00:00, tako da ugostitelji mogu već u nedjelju ujutro da otvore objekte, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Ugostiteljima će biti potrebno neko vrijeme da obezbijede sve što je potrebno da otvore kafiće. Oni mogu da da otvore bašte dok ne ispune mjere koje su propisane za unutrašnjost objekta. Za one koji ne poštuju mjere neophodna je brza rekacija tužilaštva i policije”, rekla je ona.

Sekulić je istakla da je u pitanju posljednji pokušaj pred potpuno zatvaranje.

Izvor: CdM

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.