ponedeljak , novembar 29 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Profesor matematike iz Berana riješio zadatak iz antičkog doba

Profesor matematike iz Berana riješio zadatak iz antičkog doba

Veselin Rmuš, profesor matematike iz Berana, riješio je jedan od tri čuvena problema iz antičkog doba. On je na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju pokazao da je moguće konstruisati kvadraturu kruga, jedan od problema koji je mučio naučnike od 600. do 450. godine prije nove ere, saopštila je njegova kćerka Marina Rmuš.

Na konferenciji u Tokiju, profesor iz Berana dobio je priznanje za najbolji rad koji je predstavljen iz oblasti matematike.

Rmuš je rad pod nazivom „Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla“ u cjelosti objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine. Tokom konferencije u Tokiju, prvi put je predstavio rješenje jednog od tri grčka problema kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara.

Profesor matematike iz Berana došao je do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga.

Na konferenciji u Tokiju, na kojoj su 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države svijeta predstavili radove, Rmuš je objasnio primjenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi.

U svom dokazu, kako je kazala njegova kćerka, pošao je korak naprijed, te osim površine kvadrata i kruga, objasnio da je moguće konstruisati piramidu i kupu jednake zapremine, uzimajući za primjer Keopsovu piramidu.

Organizator konferencije je Društvo istraživača Azije.

rmuš
foto: vijesti.me

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

eu

Sedam eura za ulazak u EU

Građani Crne Gore jednom u tri godine moraće da plate naknadu za putovanja u zemlje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *