sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Profesorica Kovačević đacima poručila: Da im ne padne na pamet da idu u „ove šetnje koje se organizuju“, a ako odu biće u „velikom problemu“

Profesorica Kovačević đacima poručila: Da im ne padne na pamet da idu u „ove šetnje koje se organizuju“, a ako odu biće u „velikom problemu“

Profesorica Srednje stručne škole “Ivan Uskoković” u Podgorici Dragana Kovačević poslala je poruku učenicima druge godine sa smjera carina i špedicija, kojima je razredna, da im “ne padne na pamet da slučajno ulaze u ove šetnje koje se organizuju”, da će “biti u velikom problemu, ukoliko sazna da su učestvovali”

Novi metod „zastrašivanja“ i pokušaja da se litije „uguše“. Profesori i direktori škola, zabranjuju odlaske na litije.

Naime, kako smo juče objavili, direktor bjelopoljske Gimnazije, izdao je „naređenje“ o neodlasku na litije, prenijela je fb stranica „Bjelopoljske novosti“, dok danas Dan donosi priču o profesorici Dragani Kovačević, iz Srednje Stručne škole „Ivan Uskovković“, odlazi korak dalje, te prijeti, da ukoliko sazna da su ipak bili, „imaće veliki problem“

SSŠ Ivan Uskoković

Naime, profesorica Srednje stručne škole “Ivan Uskoković” u Podgorici Dragana Kovačević poslala je poruku učenicima druge godine sa smjera carina i špedicija, kojima je razredna, da im “ne padne na pamet da slučajno ulaze u ove šetnje koje se organizuju”, da će “biti u velikom problemu, ukoliko sazna da su učestvovali”.

Dan piše da je ta poruka izazvala reakcije nekih đaka i njihovih roditelja. Kovačevićeva je u izjavi za Dan kazala da ona ništa ne želi da zabrani učenicima, ali ne želi da oni izostaju sa nastave i da je roditelji zovu plačući i pitaju gdje im je dijete jer nije došlo iz škole.

“Dobro veče, omladino. Ovo što ću vam sada reći je naređenje sa moje strane. Nemojte da vam se desi da pitate bilo kojeg kolegu da vas pušta sa časa, pa kakva god situacija bila. Ako dođe do situacije da vam je loše i da baš morate, u tom slučaju ćete obavijestiti mene, pedagošku službu i upravu škole. Ne želim da imam problem bilo kakve vrste, svi imate telefone i svi ste u obavezi, ako ste se poslije škole zadržali iz nekog opravdanog razloga, da obavijestite roditelje o tome. Ukoliko ne ispoštujete naredbu, bićete sankcionisani. O tome što nijeste došli na pretčas ćemo posebno popričati, opravdani su oni učenici koji su bili odsutni cijeli dan i tri koja su prisustvovala času. Takođe, želim posebno da napomenem da vam ne padne na pamet da slučajno ulazite u ove šetnje koje se organizuju, dođem li do kakvog saznanja imaćete veliki problem. Pozdrav, razredna”, napisala je Kovačevićeva učenicima.

Ona je u toj poruci ukazala da im sugestiju daje zbog bezbjednosti.

“Vaša volja za koga ste, kako ćete se ponašati i šta ćete raditi. U školi nema političkog, vjerskog i nacionalnog izjašnjavanja. Ja sam poruku poslala zbog vaše lične bezbjednosti i napuštanja nastave prije završetka časa. Zbog ovakve komunikacije sa razrednom bićete kažnjeni ukorom pred isključenje. Ne želim od ovog trenutka nijedan pogrdni komentar, jer neće izaći na dobro”, navela je ona u poruci.

Kovačevićeva je u izjavi za Dan kazala da ona ništa ne želi da zabrani učenicima, ali ne želi da oni izostaju iz škole i da je roditelji zovu plačuući i pitaju gdje im je dijete jer nije došlo iz škole.

“Meni kao pedagogu nije dozvoljeno da djecu ubjeđujem u nešto ili da im naređujem. Nekada prosvjetni radnik mora biti stroži, ali djeci ništa ne namećem. Noć prije slanja te poruke koju pominjete, pozvao me je jedan od roditelja da pita gdje su djeca koja su napustila časove. Oni se njima nijesu javljali na telefon i to je izazvalo veliku zabrinutost. Teško je da iskontrolišem 30 djece i u školi, a ne kada napuste školsko dvorište”, objasnila je Kovačevićeva.

Ona je navela i da ne dozvoljava da se stvaraju bilo kakve tenzije među djecom na vjerskoj osnovi, te da škola nije mjesto gdje treba da se raspravlja o tim stvarima.

“Tokom sljedeće nedjelje upoznaću roditelje sa rasporedom učenika, da znaju do kada su im obaveze u školi i da mogu kontrolisati kada dolaze kući i da li dolaze odmah nakon škole”, rekla je ona.

Borovinić: Nikakvo naređenje ne postoji

Direktor Srednje stručne škole “Ivan Uskoković” Žarko Borovinić kazao je u izjavi za Dan da učenicima nikakva naređenja nijesu upućivali, niti da postoji bilo kakva odluka škole vezana za učešće učenika na litijama.

“Nikakvo naređenje nije davano. Učenici tokom časova treba da su u školi i vjerujem da to niko ne dovodi u pitanje. Kada se završe časovi, onda oni i njihovi roditelji donose odluke gdje će ići i šta će raditi”, poručio je Borovinić.

Vukićević: Bilo je lako predvidjeti da će doći do prijetnji i zastrašivanja

Bilo je lako predvidjeti da će biti ovakvih slučajeva prijetnji i zastrašivanja. Juče u Bijelom Polju, danas u Podgorici, sjutra ko zna gdje, reagovao je Boško Vukićević, analitičar.

On je istakao da nakon mizerne intervencije poslanika režimske partije, koji je pozvao prosvetnu zajednicu da brani tekovine DPS-a, očekivano su se odazvali raznorazni poltroni i počeli da prijete omladini koja želi biti slobodna.

Međutim, ono što pobornici ulizničke misli svojim skučenim umovima ne shvataju je da upravo takvim jadnim pokušajima zastrašivanja postižu kontraefekat, ocjenio je Vukićević i dodao:

Recimo, dobio sam pouzdane informacije da većina profesora Elektrotehničke škole u Podgorici redovno učestvuje na litijama. Takođe, i ogromna većina učenika iste škole šeta na litijama, prema procjenama mog izvora – 20 od 30 učenika po odjeljenju. A nakon prijetnji i zastrašivanja od strane poniznih uslužnika diktatorskog režima iz redova nastavnog kadra – biće ih još više. Slično je i u ostalim školama. Znam da će omladina koju pominjem ovo pročitati, pa da ih pohvalim i poručim im da nastave da njeguju slobodnu misao.
Diktatorski režim je na umoru – uzdizanje slobodne Crne Gore više niko ne može zaustaviti! Naša sloga biće poraz vragu, poručio je Vukićević.

 

izvor: in4s.net

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.