nedelja , jul 3 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Profesorica pljevaljske Gimnazije kao učesnik Programa internacionalne saradnje boravila u SAD

Profesorica pljevaljske Gimnazije kao učesnik Programa internacionalne saradnje boravila u SAD

Bojana Grujić, profesorica crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji ,,Tanasije Pejatović“,  boravila je od 10. do 23. novembra u Sjedinjenim Američkim Državama, sa još četiri predstavnika u oblasti obrazovanja iz Crne Gore. Putovanje su organizovali Američka ambasada u Podgorici (Odsjek za medije i kulturu) i Stejt department na čelu sa gospođom Dajanom Daglas, organizatorkom programa. IVLP (International Visitor Leadership Program) je program internacionalne saradnje Stejt departmenta sa profesionalcima iz drugih država na raznim poljima: programi za ekonomski razvoj, očuvanje kulturne baštine, vladavina prava, borba protiv trgovine ljudima itd. Ovog puta IVLP je realizovan u oblasti medijske pismenosti i kritičkog promišljanja. Učesnici iz Crne Gore su boravili u Vašingtonu, Los Anđelesu i Čikagu i razgovarali sa eminentnim stručnjacima na polju novinarstva, komunikacija, političkih nauka, građanskog obrazovanja i kritičke medijske pismenosti. Posjetili su dvije srednje škole, Mira Costa High School u Los Anđelesu i   Walter Payton College Prep High School u Čikagu. Imali su priliku da se upoznaju sa načinom rada njihovih američkih kolega i tehnologijom  kojom učenici i nastavnici raspolažu u kreiranju medijskih sadržaja. Dogovorena je i saradnja tih škola sa crnogorskim školama prilikom izrade školskih časopisa, kreiranja video i drugih medijskih poruka različitih formi.
Takođe su crnogorski predstavnici posjetili Univerzitet Džordžtaun, Univerzitet u Los Anđelesu (

UCLA), trenutno najbolje kotiran univerzitat u SAD, kao i privatni univerzitet u LA (University of Southern California – USC), zatim centre za medijsku pismenost u sva tri grada, gdje su dobili korisne informacije o političkom i obrazovnom sistemu SAD, nastavnim programima medijske pismenosti i implementaciji programa u američke škole.

Cilj  programa je unapređenje nastave medijske pismenosti i shvatanje značaja medijskog opismenjavanja mladih ljudi, odnosno razvijanje kod učenika sposobnosti koje će ih pripremiti da odgovore na izazove savremenog doba, izazvane  hiperprodukcijom informacija, kao i vještina koje će ih podsticati da kritički razmišljaju i aktivno  učestvuju u društvenom životu.
bojana grujić

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Crkva-sv-Kozme-i-Damjana-osvecenje

Poziv na proslavu hramovne slave Sv. Kozme i Damjana u Strahovom Dolu

Slava crkve Svetih Kozme i Damjana, u Strahovom Dolu proslaviće 14. jula hramovnu slavu. Jutarnju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *