ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Proglas Svetovasilijevskog sabora

Proglas Svetovasilijevskog sabora

Poruka Svetovasilijevskog sabora: Čestitajući praznike pozdravljamo vas riječima mira i ljubavi. Osluživši sveti liturgiju, blagoslovom Svetog Vasilija obraćamo se porukom:

Povodom Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti čiji bi tačniji naziv bio Zakon protiv pravoslavlja u CG, koji vlada pokušava da nametne, da bi izvršila pljačku naše imovine, da bi ponizila našu slobodu i vjeru mi pravoslavni episkopi i vjernici, koji smo i građani CG, najodlučnije stojimo u odbrani vjere i slobode, i svojih građanskih prava.

Ako hoćemo da opstanemo u svom identitetu moramo da odbranimo svoj pravoslavnu crkvu, to znači – za krst časni i slobodu zlatnu. Bez časnog krsta ne bi bilo Crne Gore i Crnogoraca. Dužnost države je da jemči slobodu, prava i slobodu, da štiti imovinu i da je ne otima.

Država treba da se protivi diskriminaciji, da štiti prava svih, da ne atakuje na hram u kojoj obitava bog, danas CG hoće u hram, umjesto boga da postavi sebe, danas u CG država ne dopušta slobodu vjere, naročito SPC.

Zakonsko otimanje hramova predstavlja gaženje povelja srednjovjekovnih vladara, Crnojevića do Petorvića… Odbijajući takvu ulogu, crkva se izlaže opasnosti da je takva država ne priznaje. Mi ćemo istrajati u našoj pravednoj brobi protiv diskriminacije, stalno nudimo dijalog, i nudimo zakonska rješenja. Očekujemo od isntitucija EU da ne ignorišu činjenicu da vlast CG ruši Lisabonski sporazum.

To je stav i Venecijanske komisije na koji se vlast formalno poziva. Zasnivati zakon na laži, da je crkva ukinuta 1918. znači ignorisanja odluke od Svetog Sinoda kojom je obnovljena jedinstvo Pećke patrijaršije, tim ujedinjenjem sva imovina ostala je u vlasništvu SPC. Načelo slobode je bitno ugroženo ovim zakonom. Načelo jednako pravnog tretmana sada treba da se ozakoni na štetu Pravoslavne crkve.

Zahtjevamo zključivanje ugovora sa Vladom CG sa istovjetnim uslovima koje je Vlada zaključila sa drugim vjerskim zajednicama, donošenjem zakona o restituciji, i odustajanja od otimanja imovine… Ponovljamo da ćemo čuvati i obnavljati i braniti sve naše svetinje.

“Sabrali smo se da se ujedinimo. Radosni smo i kada imamo nevolja i teškoća, a imamo ih i danas jer trpimo nepravdu ali se tješimo Svetim Vasilijem koji je sve muke nosio krijepko ali i hrabro štiteći narod i crkve i objedinio narod oko crkve i vjere. Ako neko udari na hram udario je na sve. Molimo se gospodu da urazumi sve one koji su oko srca stavili zlu namjeru”, rekao je je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je da 800 godina “djelanja naše crkve vidimo kao osam vjekova napredovanja jer je naša crkva podarila velike ljude”.

“Daće Bog da ćemo i mi zbog udara na hramove i vjeru i na čast i na obraz, ako neko udara na hram, udario je na sve, da ćemo ova iskušenja da prebrodimo okupljeni oko ćivota Svetog Vasilija. Molimo se Gospodu da urazumi one koji namjeravaju da otimaju ono što je Božje. Upozoravamo ih da to zlo ne čine“, rekao je Joanikije.

Poručio je da „nema čega da se bojimo“.

Na ljude, kaže, gledamo kao na braću, „iako griješe“.

„Mi smo dužni da se i za njih Bogu molimo i da Bog istine i pravde sve urazumi i spasi. Neka je srećan i blagosloven ovaj Sabor“, rekao je Joanikije.

Vladika Joanikije poručio je onima koji žele da otimaju hramove da ne nasrću na prokletstvo.

“Ovaj ćemo dan ubuduće proslavljati kao posjetu Svetog Vasilija ovom gradu kao što ga proslavljamo onog dana kada su njegove mošti pronešene kroz grad”, rekao je Joanikije.

 

izvor: borba.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.