nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Program stvaranja mreže državnih službenika na Zapadnom Balkanu

Program stvaranja mreže državnih službenika na Zapadnom Balkanu

U okviru programa „Šema EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu“ 90 državnih službenika i ove godine pohađale su obuku s ciljem jačanja regionalne saradnje, stvaranja mreže državnih službenika/ca širom Zapadnog Balkana, koji/e sada rade zajedno i tragaju za rješenjima za zajedničke izazove, a kako bi doprinijeli reformi javne uprave i uspostavili „jake mreže sa svojim kolegama/inicama u regionu“.

British Council održao je onlajn regionalnu konferenciju, kojom je zaključena Šema Evropske unije za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu.  Učesnici – mladi/e državni službenici/e sa Zapadnog Balkana, predstavnici/e delegacija EU i ministarstava  – porazgovarali su o ključnim dostignućima projekta, na polju regionalne saradnje u državnoj službi, u kontekstu pristupanja EU. Tokom ovog skupa, održane su prezentacije u vezi sa istraživačkim projektima u konkretnim zemljama i u regionu, na temu djelotvornosti i saradnje državne službe, koje su obuhvatile teme poput njegovanja novog liderstva u upravama na Zapadnom Balkanu, zadržavanja osoblja, funkcionisanja tokom KOVIDA-19, digitalne transformacije i savremenih izazova i mogućnosti za djelotvorno javno upravljanje. Nalazi istraživanja biće podijeljeni sa javnim upravama Zapadnog Balkana, kako bi se omogućilo napredovanje i poboljšala saradnja. Takođe je predstavljena onlajn platforma za mlade državne službenike/ce sa Zapadnog Balkana, koja je osmišljena u sklopu ovog projekta. Ova konferencija je poslužila kao prilika za učesnike/ce projekta da analiziraju nalaze i razmotre okvir za njihovu dalju saradnju, u sprezi sa procesom pristupanja EU i unaprijeđenjem javne uprave.

Šema za mlade profesionalce, koja je omogućena finansijskom podrškom EU, a koju je realizovao British Council, počela je oktobra 2016. godine, okupljanjem 90 mladih državnih službenika/ca sa Zapadnog Balkana, koji/e su u periodu od dvije nedjelje pohađali/e program pri Sciences Po u Parizu i Evropskom koledžu u Brižu i učestvovali/e u regionalnom programu razmjene između šest prestonica. Oni/e su, tokom programa regionalne razmjene, analizirali/e različite aspekte od značaja za agendu proširenja EU.

Tokom završne onlajn konferencije u sklopu ovog projekta, učesnicima/ama su se obratiti Angus Bjarnason, zamjenik regionalnog direktora British Council i Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Bjarnason istakao je „Uprkos izazovima koje je sa sobom donijela pandemija kovida-19 u poslednjih nekoliko mjeseci, u sklopu ovog projekta je uspješno nastavljena izgradnja kapaciteta učesnika/ca i jačanje regionalne saradnje, stvaranjem mreže državnih službenika/ca širom Zapadnog Balkana, koji/e sada rade zajedno i tragaju za rješenjima za zajedničke izazove.“

Gđa Calavera poručila je „Danas vam se sa velikim zadovoljstvom pridružujem virtuelno, kako bismo obilježili dostignuća i završetak prve faze programa koji je realizovao British Council. Šema EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu pruža dragocjene mogućnosti za saradnju mladih državnih službenika/ca u regionu, koji/e su ovim putem u prilici da doprinesu reformi javne uprave i uspostave jake mreže sa svojim kolegama/inicama u regionu.  Konačan cilj svake javne uprave koja dobro funkcioniše jeste da pruži bolje usluge građanima/kama i privrednim subjektima. Transparentna, odgovorna i javna uprava koja brzo reaguje stvara pogodno tlo za razvoj poslovanja i rast, i od presudne je važnosti za krčenje puta regiona ka Evropskoj uniji. Upućujem čestitke za svih 90 državnih službenika/ca koji/e su do danas pohađali ovaj program. Unaprijed se radujem učešću novih generacija mladih državnih službenika/ca, koji/e će nam se pridružili u narednom programu tokom 2021. godine”.

državni službenici program EUdržavni službenici 2

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG tvrdi da vode koje izlaze ispod deponije Maljevac nemaju negativan uticaj na kvalitet voda Vezišnice

Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević tvrdi da je Vezišnica već godinama mrtva rijeka od mjesta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.