nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Ekonomija / Prosečna zarada u martu 781 evro

Prosečna zarada u martu 781 evro

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u martu, prema podacima Monstata, iznosila je 781 evro i bila je 1,3 odsto veća u odnosu na februar.

Prosečna neto zarada u martu je, u odnosu na isti mesec prošle godine, porasla za 10,9 odsto.

Prosečna bruto zarada u martu iznosila je 970 evra.

„Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u martu u odnosu na februar zabilježile pad od 0,7 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od dva odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosečna bruto zarada je u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na četvrto prošlogodišnje tromjesečje, zabilježila rast od 6,9 odsto.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu su u odnosu na februar porasle u sektoru poslovanja nekretninama 10,5 odsto, informisanje i komunikacije 7,3 odsto, snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 5,1 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 2,7 odsto, građevinarstvo 2,6 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 2,4 odsto.

Rast je zabilježen iu sektorima prerađivačke industrije 2,2 odsto, ostale uslužne djelatnosti 2,1 odsto, snabdijevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama 1,7 odsto, trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala jedan odsto, vađenje ruda i kamena 0,4 odsto i obrazovanje 0,2 odsto.

Pad neto zarade u martu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,2 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo dva odsto, usluge smještaja i ishrane 1,2 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,8 odsto, umjetničke, zabavne i rekreativne djelatnosti 0,6 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 0,4 odsto i saobraćaj i skladištenje 0,3 odsto.

Izvor-mina biznis

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pokret penzionera: Obezbijediti kredite za nabavku zimnice i ogrijeva

„Sagledavajući dosadašnju praksu i način raspodjele zimnice za penzione, smatramo da je taj način nehuman, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.