nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Prosječna plata u januaru iznosila 530 eura

Prosječna plata u januaru iznosila 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u januaru ove godine u Crnoj Gori iznosila je 791 euro, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 530 eura, saopšteno je danas iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Prosječna (neto) zarada u januaru 2021. godine u odnosu na decembar 2020. godine zabilježila je rast od 0,6 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u januaru 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,1 odsto.

Statističaru ističu da ako se ima u vidu da su potroščke cijene u januaru 2021. godine u odnosu na decembar prošle godine zabilježile rast od 0,3 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,3 odsto.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Građevinarstvo (4,1 odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (4,1 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (2,9 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (2,3 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (1,6 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (1,3 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo (1,3 odsto), Informisanje i komunikacije (1,1 odsto), Zdravstvena i socijalna zaštita (0,8 odsto), Obrazovanje (0,6 odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (0,4 odsto), Saobraćaj i skladištenje (0,2 odsto), Finansijske djelatnosti i osiguranje (0,2 odsto), Vađenje ruda i kamena (0,1 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u januaru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Prerađivačka industrija (8,5 odsto), Poslovanje sa nekretninama (3,1 odsto), Usluge smještaja i ishrane (2,3 odsto), Državna uprava (jedan odsto) i Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (0,6 odsto).

Izvor: CdM

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

SUTRA SLAVIMO VAVEDENJE! Po jutru na ovaj veliki praznik prema narodnom verovanju znaćemo kakva će nam biti sledeća godina!

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Vavedenje Presvete Bogorodice – jedan od dvanaest velikih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.