subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Prosvjetna zajednica: Ukloniti oznaku tajnosti sa izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja

Prosvjetna zajednica: Ukloniti oznaku tajnosti sa izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja

Upitali su da li crnogorski političari zaista žele da se desi neka „veća nesreća u kojoj će neko dijete ili djeca izgubiti život“ da bi, kako oni kažu, krenuli u rješavanje problema

Prosvjetna zajednica Crne Gore (PZCG) uputila je inicijativu Vladi Crne Gore i Ministarstvu prosvjete kojom traže da se ukloni oznaka tajnosti sa izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

To su saopštili iz PZCG i podsjetili da je prije tačno godinu dana 42. Vlada Crne Gore, tokom tehničkog mandata, donijela odluku da proglasi tajnim dokument koji je, kako oni smatraju, izuzetno značajan za javnost.

Objavljivanje pomenutog dokumenta moglo nam je dati uvid u pozitivne i negativne strane Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma na osnovu kog bi se izradio novi akcioni plan. Nažalost, neodgovornost državnih zvaničnika koji nijesu bili u stanju da pogledaju istini u oči i priznaju poražavajuće rezultate, dovela je do niza incidenata u našim školama“, piše u saopštenju.

Prema njihovim riječima, u nedostatku zaštitara učenici mogu „bez problema“ unijeti oružje u škole.

„Ne postoji nikakav mehanizam za sprečavanje vršnjačkog nasilja, a školama su vezane ruke: jedino što nastavnici mogu uraditi je dati nižu ocjenu vladanja koja, očekivano, nema nikakav efekat za korekciju ponašanja“, dodali su.

Upitali su da li crnogorski političari zaista žele da se desi neka „veća nesreća u kojoj će neko dijete ili djeca izgubiti život“ da bi, kako oni kažu, krenuli u rješavanje problema.

„Kada se nesreća desi – kasno je. Sada je krajnje vrijeme da se učini prvi korak – ukloni oznaka tajnosti sa Izvještaja o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama“, kazali su iz PZCG.

Istakli su da je potrebno da se hitno izrade makar osnovne smjernice, dok situacija ne izmakne kontroli.

„Molimo vas da shvatite ozbiljnost situacije, da imate u vidu da su u pitanju djeca i uradite ono što je neophodno“, upozorili su iz PZCG.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.