četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Prvostepenom presudom Osnovnog suda Sanin Raščić oslobođen optužbe za izazivanje nereda i panike

Prvostepenom presudom Osnovnog suda Sanin Raščić oslobođen optužbe za izazivanje nereda i panike

Sanin Raščić, kojeg je Tužilaštvo u Pljevljima teretilo za krivično djelo izazivanja panike i nereda iz člana 398 KZ CG, oslobođen je danas optužbe u prvostepenom postupku koji je vodila Ljiljana Popović, sudija Osnovnog suda u Pljevljima.

Popović je u obrazloženju presude kazala da je Sud je konstatovao da je dokazni postupak završen, da su izvedeni svi dokazi predloženi optužnim aktom, te da „smatram da Tužilaštvo nije dokazalo posledicu krivičnog djela i oslobađam od optužbe Sanina Rašćića da je izvršio krivično djelo izazivanje panike i nereda“.

– Na osnovu izvedenih dokaza Sud je nesporno utvrdio da je optuženi Sanin Raščić dao izjavu portalu Antena M i da je u toj izjavi rekao da je u Pljevljima strašno i da se svi boje. Optuženjem se njemu stavlja na teret da je izazvao paniku i nered koja je već bila prisutna počev od 30. avgusta, a koje su kasnije praćene pisanjem grafita i napadom na Islamsku zajednicu. Tužilaštvo u optužnom predlogu kaže „u vrijeme tenzija“, međutim po mišljenju Suda, Tužilaštvo nije dokazalo posledicu ovog krivičnog djela. Nije dokazalo da je upravo ovim radnjama, izazvana panika ili teže narušavanje javnog reda i mira. Tu smo, potvrdu dobili i od načelnika CB Pljevlja, Dragana Slavulja, koji je kazao da je ovaj događaj njima bio svakodnevni i nije bio ništa posebno – navela je Popović.

Popović je kazala i da na ponovljeni zahtjev, Pobjeda, nije dostavila odgovor Sudu da li su u tekstu objavljenom na njihovom portalu 1. septembra 2020. godine prenijeli riječi Raščića ili je u pitanju viđenje autora tekstova i dodala da  je predmetni članak “sačinjen na osnovu navoda Socijaldemokrata”.

Tužilac Ivan Gačević u završnoj riječi kazao je da u cjelosti ostaje pri podnijetom optužnom predlogu protiv optuženog Sanina Raščića zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda.

– Iz izvedenih dokaza zaključujemo da je okrivljeni 1. septembra 2020. godine u Upravi policije- CB Pljevlja prijavio Mirsada Karovića da mu je upućivao riječi uvredljive sadržine. Okrivljeni je kasnije, takođe policijskim službenicima, rekao da se ne osjeća ugroženim od ovog lica, da od njega nije osjetio strah i da ne želi njegvo dalje procesiuranje. Međutim, nakon toga okrivljeni je medijski propagirao lažne tvdnje da ga je više lica izvuklo iz kola, da su ga pretukli, ostavili bespomoćnog na ulici, te da su mu upućivane riječi „ Idite iz Crne Gore“…  pri čemu je okrivljeni naveo da u „Pljevljima svi strahujemo, situacija uopšte nije dobra“ – kazao je Gačević.

Današnjem  ročištu nije prisustvovao okrivljeni i njegov advokat Nikola Martinović.

Na prvostepenu presudu Tužilaštvo ima pravo žalbe Višem sudu u Bijelom Polju.

 

 

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ako nema termina u ambulanti, ima kod privatnika

Ministarstvo zdravlja, ali ni Fond za zdravstveno osiguranje ne odgovaraju o rezultatima provjere rada doktora …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.