Statistički podaci govore da u Crnoj Gori ima 379.130 građana od 19 do 65 godina. Od tog broja zaposleno je oko 178.000, dok više od 105.000 građana radi na crno ili nemaju nikakav posao!

BEZ POSLA I LEKARINA evidenciji Zavoda za nezaposlene nalazi se 271 lekar i 67 stomatologa, od tog broja i troje magistara. Posao čekaju i 21 diplomirani farmaceut i jedan doktor farmacije.

– Reč je o studentima, nezaposlenima i penzionerima. Ono što brine jeste činjenica da u zemlji imamo najmanje 100.000 nezaposlenih koji čekaju posao duže od tri godine – dodaje Pejak. – Zbog toliko nezaposlenih radnika, zarade u Crnoj Gori će morati da padaju.

Uprkos tome što su turizam i hotelijerstvo strateška grana razvoja Crne Gore, bez posla je 386 onih koji su završili fakultet iz tih oblasti! Među nezaposlenima ima onih koji su diplomirali odbranu i bezbednost, ili imaju diplomu fakulteta iz oblasti prirodno-matematičkih zanimanja. Na posao čekaju i brodari i pomoraci, inženjeri računarstva, diplomci sa poljoprivrednih fakulteta, veterine, tehnolozi, građevinski inženjeri, arhitekte…

 

RJEŠENJE

VESKO Pejak podseća da je sve više mladih koji izlazak iz nezavidne situacije traže u odlasku iz zemlje.

– Ako želimo da Crna Gora opstane, moramo sav raspoloživi novac uložiti u otvaranje novih radnih mesta. Pustimo priče o auto-putu. Neophodno je da taj novac podelimo mladim preduzetnicima koji bi otvorili mala preduzeća. Sa milion evra moguće je otvoriti deset malih uspešnih kompanija, a u njima zaposliti najmanje od 150 do 300 ljudi – smatra Pejak.