ponedeljak , oktobar 18 2021
Početna / Vijesti / Ekonomija / Radnici „Vektra Jakić“ na rubu egzistencije, poslednju platu primili za jun 2018. godine

Radnici „Vektra Jakić“ na rubu egzistencije, poslednju platu primili za jun 2018. godine

U sjenci protesta oko usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti radnici “Vektre Jakić” prolaze pravu golgotu. Prema pisanju “Vijesti” zaposleni u ovoj kompaniji najavili su blokadu ulaza u preduzeće, vlasnik kompanije Dragan Brković u narednih nekoliko dana ne isplati 18 zaostalih plata. Poslednju platu radnici “Vektre Jakić” primili za jun 2018. godine.

 Od 250 radnika koliko nas je radilo u Vektri Jakić ostalo je da radi samo 16 radnika, šest u pogonu Energana a deset u upravi firme. Brković je radnike parcijalno otpuštao po 20 do 30 radnika. Javili smo se na Biro rada ali ne možemo da ostvarimo pravo na naknadu koja nam po zakonu pripada, jer nam Brković nije uplatio doprinose četiri godine. O jadu nas je zabavio i ne znamo šta da radimo, naveli su radnici u dopisu dostavljenom “Vijestima”.

Radnici kažu da se oni i njihove porodice nalaze na rubu egzistencije.

Brković ne razmišlja da li mi imamo djecu, da li treba da ih školujemo, da li imamo da jedemo. Zadnju platu smo primili u oktobru 2018. i tada nam je isplaćena junska zarada. Ostao nam je dužan šest plata za 2018. i cijelu 2019. godinu“, tvrde nezadovojni radnici.

Ističu da ne mogu svoja potraživanja da naplate ni sudskim putem jer sav novac od pridaje imovine preduzeća ide Poreskoj upravi kojoj Brković duguje za porez.

-Obratićemo se svim institucijama. Pozvaćemo i predsjednika Vlade Duška Markovića i resorne ministre da se uključe u rješavanje naših problema. Mi radnici se dogovaramo da u što skorijem roku najavimo svim institucijama i izvršimo blokadu Vektre Jakić, jer nemamo drugog načina da tražimo svoje zarađene plate. Dosta nam je bilo Brkovićevih obećanja i laži“, naveli su radnici u dopisu.

Poreska uprava je prije par mjeseci podnijela zahjev za otvaranje stečaja u “Vektri Jakić na iznos od 525 hiljada eura. Ročište na kojem će se raspravljati o zahtjevu za uvođenje stečaja u Vektri Jakić održaće se početkom februara. Ranije je Poreska uprava sa Vektrom Jakić raskinula ugovor o reprogramu poreskog duga zbog nepoštovanja preuzetih obaveza. Račun Vektre Jakić je u blokadi je više skoro četiri godine na iznos od 10,4 miliona eura.

 

izvor: vijesti.me: pvportal.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

te pljevlja

Odobren projekat eko-rekonstrukcije, Mazalica novi direktor TE Pljevlja

Prema nezvaničnim saznanjima naše redakcije, Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore, odobrio je, na današnjoj sjednici, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *