subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Radojević: Obustaviti testiranje, samoizolaciju i ukinuti mjere

Radojević: Obustaviti testiranje, samoizolaciju i ukinuti mjere

Doktor Kliničkog centra Crne Gore Nemanja Radojević ocijenio je da je potrebno obustaviti testiranje, samoizolaciju i ukinuti mjere jer, kako navodi, omikron to dozvoljava.

On je na svom Facebook profilu naveo da je testiranje na 30 odsto pozitivnih rezultata i 1.500 pozivitnih svakog dana – besmislica.

“Desetine hiljada pozitivnih, sa stopom teško oboljelih od 0.004 odsto – besmislen strah od preopterećenosti bolnica. Samoizolacija – besmislica kod ovakvog stepena kontagioznosti Omikrona. Važeće epidemiološke mjere – dokaz da glupostima kraja nema, da nema kritičke misli, već samo strah od sopstvene odgovornosti. Loši đaci, rekoh davno, šta je drugo bilo i za očekivati. Osim što, kako najavljuju, uskoro nećemo biti jedina država sa nevakcinisanim premijerom, druga srećna okolnost je što te epidemiološke mjere gotovo niko ne poštuje”, navodi Radojević.

On se trenutno nalazi, kaže, u jednoj ozbiljnoj EU državi.

“Imaju mnogo rigoroznije mjere od naših, poštuju ih beskompromisno, a imaju veću stopu inficiranih od Crne Gore. Meni je ovo više nego jasno u kom pravcu ide”, ističe Radojević.

Prema njegovim riječima, uslovi za prelazak granica (ne samo crnogorskih, nego i ostalih) – vrijeđaju osnovne zakone logike.

“Štitite se restriktivnom graničnom politikom od importacije novih slučajeva iz inostranstva onda kada je stopa incidencije kod vas neuporedivo niža od drugog područja, a ne obratno ili pak kada su te stope slične. Tada nema uticaja “prelivanja” na epidemiološku situaciju”, navodi Radojević.

Dakle, ističe on, omikron je bitno drugačiji od svih ranijih sojeva, posebno delte.

“Kolege, moraju shvatiti da smo dosta bili u centru pažnje, da se moramo osloboditi tereta ranijih strahova i paranoje “šta ako”, da za klasične protivepodemijske mjere više nema mjesta i da je trenutak da se epidemija pusti da se sama umiri kao što je krenula svojim prirodnim tokom. Kolektivni globalni imunitet ne možemo i nećemo dostići dominantno zbog klasnih razlika, a za očekivati je da se vremenom budu stvarali novi sojevi (moguće sezonski kao kod gripa), tako da vakcinaciju i dalje apsolutno promovisati, prvenstveno zbog starih i hroničnih bolesnika; ali se vratiti normalnom životu”, kazao je Radojević.

Zato je poručio.

“Obustavite testiranje, samoizolaciju i ukinite mjere jer omikron to dozvoljava – time ćete otkoloniti hronični panični strah od korone kod naroda koji nesumnjivo postoji, a dokaz je preopterećenost primarnog nivoa zdravstvene zaštite (po definiciji su to lakši slučajevi od kojih većina ni ne treba ljekarsku pomoć). I još nešto, ako nećete mene, pratite najmudrije na planteti – oni se neće izgubiti”, zaključio je Radojević.

Izvor CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.