nedelja , maj 22 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Radost ljubavi prema Bogu i čovjeku

Radost ljubavi prema Bogu i čovjeku

Na 120 godina od obnove hrama Svetog Ilije, na Ilinom brdu, vjerni narod i sveštenstvo obnovili su krovnu konstrukciju i prekrivač. Uz brujanje crkvenih zvona vjernici su slavili Boga i svetog Iliju na liturgiji, litiji oko hrama i lomljenjem slavskog kolača.

-Nama je pripala  čast da obnovimo krov koji će trajati, nadam se, koliko i ovaj dosadašnji.Vi koji ste došli danas, i oni koji će doći kasnije, vi ste bogotražitelji. Bog je sa nama u srcu ali i danas je tu, da ga proslavljamo. Sa vjerom i ljubavlju pristupamo Bogu i svakom čovjeku. Ne možemo reći da volimo Boga, koga nismo vidjeli, a mrzimo brata svoga. Kaže Hristos kada učiniste čovjeku najmanjem, učiniste Bogu, ako ne učinite čovjeku niste ni Bogu. Dolaskom u hram nismo završili sve svoje obaveze prema Bogu. Tražimo svjetlo bogopoznanja, koje prenosimo kada izađemo iz porte, svjetlost ljubavi prema Bogu i čovjeku svojim čestitim djelima. Ilindan je nagrada svima nama koji smo došli na slavu. Sveti Ilija će pomoći svima koji su sa dobrim namjerima dolazili i dolaze u hram. U ime radosti koju propovedamo mi hrišćani, neka je na zdravlje i spasenje slava, rekao je sveštenik Darko Jović, zahvalivši u svoje ime i u ime crkvenog odbora svim ljudima koji su na bilo koji način pomogli radove, svoj braći i sestrama.

Ilindan 5

Kum ovogodišnje hramovne slave bio je Milorad Miško Gogić, iz Židovića, sa porodicom.

-Srećno i Bogom blagosloveno kumstvo. Srce je puno radosti, jer nam je kum pregaoc koji više od decenije ne žali ni truda, ni vremena, ni materijalnog dobra, da pomogne crkvu, rekao je sveštenik Darko čestitajući kumovima i vjernom narodu slavu.

Uz prigodno posluženje i slavski ručak Ilino brdo oživjelo je dječijom grajom. Puno zelenila, cvijeća i prelijep pogled ostaju kao pozivnica za narednu godinu, za sastajanje na najljepšem brdu u Pljevljima. U porti hrama postavljeni su šatori i sve je spremno za tradicionalno druženje, na vašaru, u popodnevnim satima.

Ilindan3

Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovjednik etičkih vrijednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavjetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastanakom nove vjere i novim Hristovim dolaskom. Pred kraj svijeta opet će se Ilija javiti, da suzbije silu Antihristovu (Otkrovenje Jovanovo 11). Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama

Fotografije Bodin Oreščanin

Ilindan6

Ilindan4

Ilindan2

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *