nedelja , 27 novembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Rakija “Trnovača” drugi put zaredom nagrađena zlatnom medaljom na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Rakija “Trnovača” drugi put zaredom nagrađena zlatnom medaljom na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

 

U okviru 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koji je održan od 11-17. maja 2019. godine svoje proizvode prijavila je i rakija “Trnovača”, i to za rakiju od šljive sorta „Požegača“. U izuzetno jakoj konkurenciji gdje je prijavljeno 317 uzoraka od 118 učesnika (za jaka alkoholna pića 98 učesnika), rakija “Trnovača” ocijenjena je zlatnom medaljom. Ovo je druga godina zaredom da na ovako jednoj prestižnoj manifestaciji, najvećoj u ovom dijelu Evrope, rakija „Trnovača“ dobija zlatnu medalju.

Pored ovog prestižnog priznanja rakija “Trnovača” predstavila je posjetiocima i izlagačima svoje proizvode tokom svih sedam dana trajanja Sajma.Na štandu Crne Gore u organizaciji Privredne komore, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva ekonomije i Ivensticionog razvojnog fonda promovisana je i degustirana rakija “Trnovača”, gdje su brojne delegacije, državni zvaničnici, posjetioci sajma i izlagači bili u prilici da uživaju u različitim ukusima ovog plemenitog pića i uvjere se u njegov kvalitet. Pored kvaliteta posebnu pažnju posjetiocima štanda privukla su ekskluzivna pakovanja, koja su dala posebnu notu sveukupnom utisku ovog proizvoda.

Iz proizvodnog asortimana rakije “Trnovače” degustirane su četiri vrste rakija: rakija od šljive, sorta „Požegača“, divlje, kruške, jabuke i specijalna rakija od kleke – klekovača.

– Ono što su posjetioci štanda mogli da čuju na promociji i degustaciji jeste da se ovo kvalitetno piće proizvodi na obroncima planine Ljubišnje u selu Trnovice, pa otuda i naziv rakije po mjestu svoje proizvodnje. Pitomost Trnovica, pogodna klima – umjereno kontinentalna sa odlikama blage planinske i nadmortska visina od oko hiljadu metara su osnovni preduslovi, uz poštovanje tehnološkog procesa, koji doprinose da ovo piće bude prepoznatljivo medju vrhunskim voćnim rakijama regiona.Već je poznato da je rakija “Trnovača” do sada promovisana na brojnim prestižnim manifestacijama u zemlji i regionu i da je za kvalitet osvojila brojne medalje i diplome na ocjeni kvaliteta (preko trideset), od najeminentnijih stručnjaka iz ove oblasti – kazao je Vidoslav Krvavac koji sa bratom više od deset godina proizvodu ovu poznatu rakiju. Krvavac je dodao da bi se dobila kvalitetna rakija potrebno je uz male tajne predaka, dosta truda i znoja primijeniti i poslednju riječ savremene nauke. Bogato iskustvo, stalna edukacija, učestvovanje na rakijskim događajima, konferencijama, panel diskusijama  i druge aktivnosti, otvaraju vrata za primjenu stečenih  znanja u podizanju i unapređenju ovog proizvoda.

rakija trnovaca 1

– Da bi destilat bio vrhunskog kvaliteta, mora se svaka faza ispoštovati u procesu proizvodnje, počev od branja i sakupljanja voća, preko ukomljavanja, procesa fermentacije, destilacije, odležavanja destilata i na kraju njegovog razblaženja. Veoma je važno na kraju destilacije destilat staviti na odležavanje u odgovarajuće sudove. Zavisno od vrste destilata, sudovi za odležavanje mogu biti od stakla, prohroma ili drvena burad. Određena vrsta bureta (hrast, dud, bagrem, jasen) za odležavanje se bira zavisno od vrste rakije. Npr rakija od šljive se stavlja u hrastovo bure, po mogućnosti hrast lužnjak, jer materije iz hrastovog bureta (celuloza, hemiceluloza, lignin, tanin, etarska ulja, šećeri, pigmenti) u kontaktu sa materijama iz destilata  daju aromatična jedinjenja koj daju mekoću, slast, gipkost, boju i aromu rakiji – istakao je Krvavac.

rakija trnovaca 2

rakoija trnovaca 3

Po njegovim riječima da bi se osjetio buke i otkrile sve čari koje ovo plemenito piće donosi jako je važan i izbor čaše za degustaciju i način konzumiranja.

Na adresu rakije “Trnovače” stižu brojni pozivi iz regiona da učestvuje na prestižnim manifestacijama i sajmovima, da predstavi svoje proizode.

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Oblačno sa slabim padavinama

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno sa slabom kišom, na sjeveru uglavnom sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.