ponedeljak , maj 10 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Ramazanska poruka reisa Rifata Fejzića: Slijedimo uputstva vjere i nauke – odricanje i strpljenje

Ramazanska poruka reisa Rifata Fejzića: Slijedimo uputstva vjere i nauke – odricanje i strpljenje

Ramazan iznova podsjeća da su odricanje i strpljivost najdjelotvorniji put do uspjeha, a danas, dok se svijet suočava s pandemijom koronavirusa, pozvani smo da slijedimo uputstva vjere i nauke. Ona su ista – odricanje i strpljenje, poručio je danas reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, čestitajući pripadnicima islamske vjeroispovijesti početak tog svetog mjeseca.

Fejzić je naglasio da opravdano privremeno ograničenje slobode kretanja i okupljanja ne smije biti teret muslimanu i upozorio da, kao vjernici, nemaju pravo da sebičnošću ugrožavaju živote najranjivijeg sloja društva.

Ramazansku poruku reisa prenosimo u cjelosti.

“Bismillahi-rrahmani-rrahim,

“Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti”. (Kur’an)

Draga braćo i sestre,

S mladim mjesecom nastupa nam Ramazan. Mjesec pobjede nade nad strahom, milosti nad grijehom, spasa nad iskušenjem. Iznova nas podsjeća da su odricanje i strpljivost najdjelotvorniji put do uspjeha i dostizanja Allahove, dž.š., milosti.

Danas, više nego ikad, dok se svijet suočava s pandemijom infektivne bolesti, koja prijeti životu i zdravlju ljudi, ali i poretku koji živimo, pozvani smo da slijedimo upute vjere i nauke. One su iste – odricanje i strpljenje. Iz istorije islama znamo da je jedan od Poslanikovih savremenika, vojskovođa Amr ibn Asi, suzbio kugu u Šamu pozivom stanovništvu da se raziđe i izoluje. Uporedivši zarazu sa vatrom, govorio je da se ona može ugasiti jedino ako se svi ljudi izoluju i prestanu biti njeno gorivo. To se i desilo. Uz Božiju pomoć vjerujemo da će tako biti i sada.

Kao vjernici, nemamo pravo da sebičnošću i razmaženošću ugrožavamo živote najranjivijeg sloja društva. Biološka selekcija ne može biti izgovor savremenom čovjeku za istrebljenje generacije s čijih smo ramena iznjedreni.

Opravdano privremeno ograničenje slobode kretanja i okupljanja ne smije biti teret muslimanu. Zar nije ramazanski itikaf upravo praksa samoizolacije u molitvi najboljih među nama!?

Imajmo na umu da teret ove krize najviše snose zdravstveni radnici, uz druge hrabre ljude koji stoje na braniku odbrane od nevidljivog neprijatelja. Sjetimo se i brojnih porodica koje je kriza dodatno potisla na rub egzistencije. Oni su heroji ovog vremena. Pomolimo se za njih! Potražimo ih oko sebe i pomognimo im, jer humanost i solidarnost nijesu svojstva bankovnog računa već velikog srca. Ramazan nas tome uči.

Dragi vjernici,
Ovaj ramazan dočekujemo bez vjerskih obreda u džematu, teravija i iftarskih okupljanja. Nije to izbor naše generacije već sudbina koja nas je zapala. Potrudimo se da pojačanim individualnim ibadetima nadomjestimo odsustvo kolektivnih obreda. Iskoristimo vrijeme u osami za spoznaju i bliskost sa Gospodarom vidljivih i nevidljivih svjetova. Sve je na Zemlji prolazno, pa i ovo.

Moleći Allaha, dž.š., da nam olakša i primi post, svim muslimankama i muslimanima u zemlji i dijaspori čestitam Ramazan”.

RIFAT FEJZIĆ REIS IZ U CG
REIS RIFAT FEJZIĆ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVOR: CDM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

NATASA-BAJCETA-ODT PLJEVLJA

Bajčeta:Zadrzavanje zbog napada na sluzbeno lice u vrsenju sluzbene duznosti i ugrozavanja sigurnosti

Zbog krivicnog djela napad na sluzbeno lice u vrsenju sluzbene duznosti izvrseno, dana 7.05.2021. godine, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *