sreda , 21 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Raspisan tender vrijednosti oko 200.000 evra za utopljavanje tri zgrade

Raspisan tender vrijednosti oko 200.000 evra za utopljavanje tri zgrade

Opština Pljevlja raspisala je tender  za nove fasade na tri zgrade koje se griju iz kotlarnice u Skrelićevoj ulici, čija je  procijenjena vrijednost 129.977,6 evra, bez PDV-a. Rok za podnošenje ponuda je zaključno sa danom 12. januar 2022 godine. Adaptacija fasada planirana je na tri zgrade u užem gradskom jezgru: zgrade na uglu Omladinske i Treće Sandžačke brigade br.14, Tršovoj ulici br. 20 i Skerlićevoj ulici br.14.

Javna nabavka obuhvata pripremne radove, nabavku i izradu fasada od fasadnog stiropora, sanaciju terasa, izradu šembrana, nabavku, transport i ugradnju aluminijumske eloksirane bravarije i pvc bravarije, ugradnju i nabavku limene opšivke novih oluka, ugradnju solbanki, kao i crijepa i lima, kako bi tri gore navedene zgrade bile kompletno energetski efikasne.

Program energetske efikasnosti stambenih objekata koji se toplotnom energijom snabdijevaju iz kotlarnice u Skrelićevoj ulici, pljevaljska lokalna samouprava realizuje treću godinu za redom, sa ciljem smanjenja utroška uglja iz kotlarnice koja kao energent koristi čvrsto gorivu – ugalj. U cilju smanjenja zagađenosti vazduka kroz mjera energetske efikasnosti Nacrtom Budžeta za narednu godinu planirano je da se potroši 700.000 evra, od čega  za objekte objekate po programu sa UNDP 300.000 i ostatak po 200.000 za zgrade koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj i višeporodične stambene zgrade

“Polazeći od programa i opredjeljenja da se podrži finansiranje mjera energetske efikasnosti objekata u Pljevljima, radi krajnjeg cilja – unaprijeđenja životne sredine, Opština Pljevlja kroz posebnu budžetsku poziciju od 2020. godine finansira primjenu mjera energetske efikasnosti na objektima koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, u okviru kojeg je do sada utopljeno osam stambenih zgrada i sve zgrade koje koristi Opština i državni organi.

Na osnovu izvršenih detaljnih energetskih pregleda na 21 zgradi koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, koje je za potrebe Opštine Pljevlja izvršila firma „Dencon“ doo, sprovedeno je rangiranje prioritetnih zgrada za izradu termo – fasada koje će se programom Opštine Pljevlja rekonstruisati tokom ove, ali i narednih godina.Ovim su stvoreni uslovi za početak sufinansiranja primjene energetski efikasnih mjera za iste, kao i kompletno vizualno osvježavanje centra grada u kome se zgrade nalaze”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Pljevlja.

Podsjećamo da je opštinska Agencija za stambeno održavanje zgradama ostala dužna oko 405.000 evra, od čega je u Atlas banci ostalo zarobljeno oko 114.000 evra. Još uvijek se ne zna kada će taj novac biti nadoknađen zgradama i da li će te zgrade imati prednost u obnovi fasada i stolarije. Opština Pljevlja uputila poziv upravnicima stambenih zgada koje se toplotnom energijom snabdijevaju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici da se, ukoliko izražavaju zainteresovanost za zajedničko finansiranje primjene mjera na njihovoj stambenoj zgradi, 90% od vrijednosti ugovorenog posla finansira Opština Pljevlja, a 10 % stanari zgrade, – prijave na Poziv i uz prateću dokumentaciju konkurišu za korišćenje sredstava.

Izabrane zgrade za zamjenu fasada
Izabrane zgrade za zamjenu fasada

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Spajić: Došli smo do održivog rješenja sa Sindikatom prosvjete

Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.