sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Raspored bogosluženja za Krstovdan, Bogojavljenje i Jovandan

Raspored bogosluženja za Krstovdan, Bogojavljenje i Jovandan

Srpska pravoslavna crkva sjutra proslavlja Krstovdan  kao uspomenu  na prve hrišćane koji su primili vjeru na samom početku hrišćanske propovijedi.

Praznik se vezuje za svetkovanje Bogojavljenja, praznika Krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u rijeci Jordan, a prema novom  kalendaru slave se 18, 19. i 20. Januar. Krstovdanska vodica se poslije osveštanja dijeli vjernicima i, prema običaju, radi zdravlja, čuva u kućama. Krstovdan uoči Bogojavljenja je posni dan za pravoslavne vjernike, bez obzira na koji dan u nedjelji pada.

U sva tri gradska hrama u Pljevljima služiće se svete liturgije i osvećenje krstovdanske i bogojavljenske vode.

U Manastiru Svete Trojice sva tri dana liturgije počinju u 9 sati, u Hramu na Gukama liturgija za Krstovdan je u 8 a za Bogojavljenje i Jovandan u 9 a u crkvi svete petke liturgije za Krstovdan i Bogojavljenje su u 8 sati a za Jovanjdan u 9 sati.

„Kad je Jovan pogružavao Hrista u vode reke Jordana, čuo se s nebesa glas Boga Oca: „Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji“. U Jordanu je stajalo drugo Lice Svete Trojice, Sin Božji, kao Bogočovek, a nad Sinom Božjim lebdeo je Duh Sveti u obliku svetlosnoga goluba. To je bilo Bogojavljenje. Tu se javno otkrio Bog kao Otac, Sin i Duh Sveti, kao Sveta Trojica. Bog se javio i vaseljenu prosvetio. Bogojavljenje se praznuje 6. januara po starom kalendaru (19. januara po novom). Na taj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Ta bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga”,napisali su Mitropolit Amfilohije i episkop Danilo.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.