ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / Razmotriti opcije, mogući razgovori sa ZBCG i GP URA

Razmotriti opcije, mogući razgovori sa ZBCG i GP URA

Sjednica poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad održana je sinoć u Podgorici, a razgovarano je o daljim koracima u pravcu formiranja nove Vlade. Raspravljano je o više varijanti, uključujući mogući novi krug razgovora sa ZBCG i eventualno GP URA, ali je zaključeno da rukovodstvo stranke konkretnije razmotri koje bi mogle biti naredne opcije u pregovorima o formiranju vlade, naveli za naš portal nezvanično iz PES-a.

Ispred Predsjedništva PES-a  Ispred Predsjedništva PES-a (Foto: RTCG)

Sjednici su prisustvovali mandatar i predsjednik PES-a Milojko Spajić i veći broj poslanika.

Sjednica je održana i u trenutku kad je Demokratska Crna Gora zvanično saopštila da neće prihvatiti da presudni glas za formiranje nove Vlade dođe sa liste poslanika DPS-a. Takav zaključak podržalo je i Predsjedništvo Demokrata. 

Spajić je mandat, podsjetimo, dobio 10. avgusta, a rok za formiranje Vlade ističe početkom novembra. 

Podsjetimo, Spajić je, nakon parlamentarnih izbora 11. juna, pregovarao s liderima ZBCG Milanom Knežević i Andrijom Mandićem, ali do dogovora nije došlo. Kasnije je iz PES-a saopšteno da je ZBCG više puta odbila njihovu ponudu, dok su u ZBCG tvrdila da zvaničnu ponudu nijesu ni dobili.

Nakon toga iz koalicije ZBCG pozivali su više puta mandatar da pregovore vrati na početak.
S druge strane, sa GP URA mandatar do sada nije formalno pregovarao. Iz PES-a je više puta saopšteno da ta neće u vladu zvati GP URA optužujući lidera te stranke i premijera Dritana Abazovića da je kreirao predizbornu aferu Do Kvona.

Demokrate zvanično: Nije prihvatljivo da presudi Zenkin glas

rtcg.me

Spajić je ranije tvrdio da ima većinu za izbor vlade, odnosno da ga podržavaju 44 poslanika. U međuvremenu, ostao je bez podrške dvije poslanice sa liste PES-a, ali i poslanika UCG, a zbog najava da u vladi neće biti koalicije ZBCG.

Mandatar je do većine planirao da dođe preko poslanika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmeda Zenke, ali je nakon toga ostao i bez podrške Demokrata.

Predsjedništvo Demokrata izglasalo je sinoć da im nije prihvatljivo da prilikom izbora predsjednika Skupštine i nove Vlade presudno utiče glas lidera Demokratske unije Albanaca DUA Mehmeda Zenke, koji je na izborima 11. juna bio na listi sa DPS-om.

Nakon izjave lidera Demokrata da ta partija neće u Vladu s onima koji su bili na listi DPS-a, u koaliciji Za budućnost Crne Gore očekuju da će mandatar Milojko Spajić pokrenuti novi krug pregovora. Javnost je, poručuje Slaven Radunović, poslanik saveza „Za budućnost Crne Gore“, bila u zabludi jer većine za formiranje vlade, kako tvrdi, nikad nije ni bilo.

izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

RUDNIK GORI A MILAN LEKIĆ SE ČEŠ(LJ)E

REAGOVANJE NA TEKST MILANA LEKIĆA “KUKAVICE I KRIMINALCI NAS NEĆE ZAUSTAVITI” U danima kada na …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.