četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Reagovanje Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja na tekst „Za 12 opština ni centa iz kapitalnog budžeta”

Reagovanje Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja na tekst „Za 12 opština ni centa iz kapitalnog budžeta”

Opština Pljevlja je u proteklom petogodišnjem periodu, vidno, postala drugačije mjesto za pružanje usluga svim građanima, trudeći se uvijek da pronađe dobar balans između interesnih strana, a sve u cilju omogućavanja nesmetanog razvoja opštine i postizanja planiranih ciljeva, prije svega u oblasti zaštite životne sredine, komunalnog i infrastrukturnog opremanja, kao i u drugim oblastima koje se odnose na ostvarivanje javnog interesa i zadovoljenja potreba građana Pljevalja.

Sve što je do sad urađeno, Opština je uradila u saradnji sa Vladom i resornim ministarstvima, uvijek i do kraja slijedeći interese građana Pljevalja i takva praksa će se nastaviti ubuduće, dok ova lokalna uprava polaže odgovornost pred građanima koji su joj i dali povjerenje.

S obzirom na to, uočili smo da se u tekstu na koji se ovom prilikom osvrćemo, radi o namjeri da se prijedlog liste prioritetnih projekata, koji bi trebali da se finansiraju iz kapitalnog budžeta za 2020. godinu, predstavi kao nebriga centralnih vlasti za sjeverni region Crne Gore, i iz tog razloga, dužni smo građane upoznati o sledećim činjenicama, kada je riječ o opštini Pljevlja:

Zajedničkom saradnjom Opštine Pljevlja i Vlade Crne Gore, prošle godine završeni su radovi i stavljeno je u funkciju nekoliko, u investicionom i u funkcionalnom smislu važnih komunalnih, saobraćajnih, infrastrukturnih i objekata društvenog standarda. Poslije višegodišnje fazne izgradnje Pljevlja su dobila savremeni i moderno opremljen objekat Doma kulture. Počeo je sa radom i Dom za stara lica, a od strane resornog ministarstva dobijena je saglasnost o stavljanju u probni rad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U ove kapitalne projekte sa nivoa državnog budžeta i međunarodnih donatora, kao i iz opštinskog budžeta uloženo je preko 15 miliona eura.

Od kapitalnih projekata u ovom periodu završena je i rekonstrukcija posljednje dionice regionalnog puta Bijelo Polje-Pljevlja, od Vrulje do Kovrena u dužini od 12 kilometara, čija je izgradnja koštala 4,7 miliona eura.

Takođe, izgradnja i rekonstrukcija gradskih saobraćajnica, asfaltiranje ulica, izgradnja trotoara, parkinga, izgradnja seoske infrastrukture, urađeni su uz značajnu finsnsijsku podršku Vlade i donatora.

Sve urađeno, kao i odgovoran odnos prema problemima i izazovima u gradu, zavrijedio je novo povjerenje građana Pljevalja da ova lokalna uprava nastavi sa realizacijom projekata koji se odnose na podizanje kvaliteta života pljevljaka.

Kapitalnim državnim budžetom za ovu godinu, preko Direkcije za saobraćaj, izdvojena su sredstva za rekonstrukciju prve dionice puta Pljevlja – Metaljka, ukupne vrijednosti 12,6 miliona eura. Takođe, obezbijeđena su i sredstva za izgradnju magistralnog puta od Vrulje do Mijakovića u dužini od osam kilometara za šta je 7,8 miliona eura obezbijedila Vlada Crne Gore, kao i rekonstrukcija puta Pljevlja – Mihajlovica, u dužini od 16 km, vrijednosti 6,4 miliona eura. Ukupna vrijednost ova tri projekta iznosi oko 27 miliona eura.

Svi ovi projekti nastavljaju da se realizuju  tokom 2020. godine, kao i niz drugih projekata na polju zaštite životne sredine, prije svega početak toplifikacije grada, koji će se većinom finansirati iz državnog budžeta, ili preko EPCG. Procjenjeno ulaganje u izgradnju baznog i rezervnog izvora je oko 4,5 miliona eura, dok je vrijednost primarnog vrelovoda oko 2,5 miliona eura. Zatim realizacija objekata od društvenog značaja – izgradnje vrtića u naselju Guke  vrijednosti 800.000,00 eura, završetak radova na školi na Gukama-faza D, kao i rekonstrukcija vodovodne insfrastrukture. Za ovu namjenu u narednih tri godine uložićemo značajna sredstva u obnavljanje vodovdnih objekata u Pljevljima, pa tako za rekonstrukciju i dogradnju postrojenja za preradu pitke vode „Pliješ“ 3,2 miliona eura (tokom 2019. godine oko 600.000 eura), postrojenja za pripremu pitke vode niske zone „Breznica“ 1,6 miliona eura i dovodnog cjevovoda Pliješ – grad u vrijednosti od 1,5 miliona eura.

U septembru ove godine, počinje realizacija  projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” ukupne vrijednosti 50 miliona eura, u okviru kojeg će se sanirati flotaciono jalovište olova i cinka rudnika “Šuplja stijena” u Gradcu vrijednosti 7,8 miliona eura, kao i sanirati deponije Maljevac, ukupne vrijednosti 3,2 miliona eura. Završetak navedenih radova za koje je Vlada Crne Gore izdvojila ukupno 11 milona eura, planiran je u junu 2020.godine.

Dosadašnji rezultati lokalne uprave, uz partnerstvo i saradnju sa Vladom i njenim institucijama, obavezuju nas sve da se još posvećenije radi za budućnost grada, ali i uvjeravaju da građani dijele iste ciljeve i prepoznaju riješenost da se na njima istraje, kako bi Pljevlja postala moderan evropski grad, ali i grad sačuvane tradicije, prije svega grad privrede i obnovljene ekološke slike. S tim u vezi, Opština Pljevlja, ne sumnja, da će se u konačnoj listi prioritetnih projekata za 2020.godinu naći projekti iz Pljevalja, koji će se sprovoditi u narednom dvogodišnjem periodu.

 

Reagovanje Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja na tekst „Za 12 opština ni centa iz kapitalnog budžeta“, objavljen 06.08.2019.godine u DN Vijesti i portalu www.vijesti.me

 

Kabinet predsjednika

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.