subota , 13 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Reagovanje OO DPS-a na saopštenje Milana Lekića: Poslednji vapaji samozvanog lidera

Reagovanje OO DPS-a na saopštenje Milana Lekića: Poslednji vapaji samozvanog lidera

DPS Pljevlja-logo

Reagovanje OO DPS Pljevlja –na saopštenje Milana Lekića objavljeno 21.08.2019. godine

Kako bi javnost bila upoznata i ne bi bila pogrešno informisana, OO DPS Pljevlja ističe da nedavno organizovana sjednica SO Pljevlja, pokazala odgovoran odnos lokalne vlasti prema jednoj od najvažnijih tema za život u Pljevljima, stanju životne sredine. Neposredan povod za organizaciju sjednice je bio eko akcident izazvan izlivanjem kontaminirane vode iz odlagališta Maljevac u Vezišnicu i Ćehotinu. Važno je istaći da je na navedenom skupštinskom zasjedanju konstatovane i publikovane sve mjere i sprovedene radnje nadležnih državnih organa, između ostalog i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja po pitanju eko akcidenta, gdje se moglo čuti da su nadležne vladine i lokalne adrese jako brzo preduzele raspoložive mjere u pogledu utvrđivanja uzroka, odgovornosti, posledica i sanacije pričinjene štete. Obzirom da su svi odbornici i javnost upoznati sa istim, nije bilo potrebe pozivati predstavnike Vlade Crne Gore, a posebno nismo imali namjeru pozivati potpredsjednika Vlade g. Milutina Simovića, da obrazlaže ono što su svi odbornici, zajedno sa Milanom Lekićem dobili na skupštinskim klupama.

Dakle,  nismo ni mogli očekivati prisustvo zasjedanju onih koji nisu ni pozvani na sjednicu. Sjednici Skupštine opštine je pored odbornika bio pozvan predstavnik EPCG ad Nikšić u čije ime je prisustvovao g. Vladimir Šestović koji je pojasnio kompletan događaj zbog koga je sjednica i sazvana, za razliku od predstavnika lokalnih i državnih NVO koji i pored poziva nisu prisustvovali.

Narušena životna sredina u opštini Pljevlja je problem sa kojim se Pljevljaci bore decenijama unazad. Pljevljaci su upoznati, možda i bolje nego njihov sugrađanin i lider OO Nova srpska demokratija Milan Lekić, o stanju životne sredine u opštini.

Samozvani, gore pomenuti lider, još uvijek nije svjestan da je postalo neumjesno i nepošteno baviti se isključivo pisanjem i piskaranjem saopštenja od kojih, svjesni su svi Pljevljaci, nema koristi i koja ne donose nikakav efekat, već su poslednji vapaji jednog čovjeka i nekolicine sličnih njemu, da operu svoju savjest zbog nečinjenja konkretnih radnji koje bi svim Pljevljacima učinile život boljim, u vremenu kad su za to imali mandat pljevljaka.

Ovo su poslednji vapaji samozvanog dušebrižnika, koji, po izgubljenim stotinama glasova i, najtragičnije po njega, izgubljenoj direktorskoj fotelji, još uvijek „brani interese svojih sugrađana“ i njihovo zdravlje smišljanjem saopštenja i pripremanjem izlaganja za sjednice Skupštine opštine.

Svjesni su Pljevljaci, a to se pokazalo i na lokalnim izborima 2014. i 2018. godine, da vječiti osvajač stolice predsjednika opštine ili klupe državnog parlamenta, nije ni za vrijeme svog direktorovanja, a ni nakon toga zastupao opšti nego lični interes.

Neupitno je da Opština Pljevlja podržava brigu svakog dobronamjernog čovjeka za zdravlje građana, što je poslednjih pet godina vršenja vlasti od strane Demokratske partije socijalista sa koalicionim partnerima, prioritet nad prioritetima.

Pozdravljamo svaku brigu i aktivnosti svih koji doprinose da se ekološki problemi Pljevalja bolje čuju i razumiju. Svaka dobronamjerna kritika je, svakako uvažena, ali neke činjenice navode na sumnju da poslednje saopštenje Milana Lekića nije bilo u tom tonu.

Došlo je vrijeme, gospodine Lekiću, kada se sa praznih riječi prelazi na dijela i rješavanja i otklanjanje problema jedan za drugim, konkretnim aktivnostima i mjerama u cilju smanjenja zagađenja vazduha, vode i zemljišta u Pljevljima.

Aktuelna lokalna uprava čini sve u cilju unaprjeđenja ekološke slike grada, sprovodeći konkretne aktivnosti.

U intenzivnoj komunikaciji i saradnji Opštine Pljevlja sa Vladom Crne Gore i EPCG, napokon su se stvorili uslovi za izgradnju daljinskog grijanja iz TE Pljevlja, gdje će Elektroprivreda Crne Gore uložiti 4,5 miliona eura u izgradnju baznog i rezervnog izvora toplote, i finansirati izgradnju vrelovoda do Milet bašte u vrijednosti od 2,5 miliona eura. Konačno ćemo u Pljevljima imati realni i održivi koncept grijanja grada, koji će prije svega značajno doprinijeti ekološkoj sanaciji i unaprjeđenju životne sredine.

Predstoji i kompletna ekološka sanacija bloka 1 Termoelektrane Pljevlja, u dijelu odsumporavanja, denitrifikacije i upravljanja otpadnim vodama, a javnost je upoznata i da se emisija izduvnih gasova iz termoelektrane u Pljevljima dovela u evropske standarde, tako što su još prije sedam godina ugrađeni elektro filteri za izduvne gasove sagorijevanja uglja u Termoelektrani Pljevlja.

Veoma je važno istaći i napore Vlade Crne Gore da kroz kreditna sredstva Svjetske banke i projekat „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ izvrši remedijaciju deponija opasnog industrijskog otpada pepela i šljake na Maljevcu vrijednosti od 3,2 miliona eura i jalovišta u Gradcu u vrijednosti od 7,8 miliona eura.

Dobra saradnja Opštine i Vlade Crne Gore nesumnjivo će rezultirati i dobijanjem saglasnosti  na Odluku o zaštiti i unapređenju životne sredine u opštini Pljevlja, čime će se, kroz član 79 Zakona o zaštiti životne sredine obezbjediti finansijska sredstva za unapređenje životne sredine u našoj opštini.

Takođe, u saradnji sa Vladom Crne Gore, lokalna uprava u Pljevljima je pokrenula i učinila izvjesnom temu konačnog poravnanja poreskog duga Opštine Pljevlja sa dugom Vektre Jakić za koncesione naknade.

Novim Zakonom o finansiranju lokalne samouprave obezbjeđeno je dodatnih 2,6 miliona eura prihoda Opštini Pljevlja.

Na kraju podsjećamo gospodina Lekića na neistinost navoda i optužbi na račun navodnog neodzivanja vladinih institucija da prisustvuju poslednjoj sjednicu Skupštine opštine, na kojoj se raspravljalo o nedavnom eko incidentu.

Još jednom, moramo se osvrnuti na riječi dojučerašnjeg kolege i partijskog saborca upućenih Milanu Lekiću „Samo te gluposti spašavaju od anonimnosti“, i očigledno se tako nastavlja iz dana u dan, a prilikom ćemo o domašajima Mija Lekića za vrijeme višegodišnjeg direktorovanja u  „Vodovod“ doo uz preporuku da se u međuvremenu dohvati njegove čuvene mješalice o kojoj su Pljevljaci dobro upoznati.

Opštinski odbor  DPS-a Pljevlja

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.