četvrtak , 30 novembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Reagovanje Udruženja raftera: Država podstiče sivu ekonomiju

Reagovanje Udruženja raftera: Država podstiče sivu ekonomiju

Novouvedena naknada za korišćenje voda od strane Uprave za vode direktni je udar na nas, kažu iz Udruženja raftera iz Đurđevića Tare, sa Žabljaka i iz Pljevalja.

– Dio rijeke Tare na kome obavljamo djelatnost, dat je od strane države na upravljanje Nacionalnom parku Durmitor, a zakonom o nacionalnim parkovima potvrđena je ranija praksa da Nacionalni park naplaćuje sve takse za aktivnosti na rijekama i jezerima u granicama parka. U skladu sa tim mi već plaćamo visoke takse po svakom gostu u rasponu od 10 do 35 eura, a sada nam se od strane Uprave za vode ispostavlja račun pa proizilazi da dvostruko plaćamo po istom osnovu. Zakon i odluka kojima je propisano i uređeno naplaćivanje naknade primjenjuju se selektivno samo na nas koji smo uredno registrovani i čije se poslovanje evidentira u administraciji parka -navodi se u saopštenju  koje je potpisao predsjednik Miroslav Šljivančanin.

Iz Udruženja napominju da država na taj način direktno podstiče nelojalnu konkurenciju i sivu ekonomiju, jer ne naplaćuje nikakve dažbine onima koji posluju van evidencija, a prevezu 90 posto ukupnog broja turista.

– Naplata naknade za vode predviđena je na svim rijekama, a ona se vrši samo na dijelu rijeke Tare i to od onih koji već plaćaju parku. NP Durmitor kao privredno društvo suprotno svojim nadležnostima stavlja se u funkciju selektora obveznika naknade i u toj selekciji opterećuje one koji već plaćaju – piše u saopštenju, u kom se dodaje se da će svaki privredni subjekt pojedinačno izjaviti žalbu Ministarstvu poljoprivrede na rješenje o naknadi: “Tara river express”, “Ostojić company”, “Dane raft”, “Leković rafting”, “Tara Kula raft”, “Kljajevića luka” i “Triftar”.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Kod Šavnika uhapšen Pljevljak zbog droge

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv droga su zajedno sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.