nedelja , 21 jula 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Restaurirana munara na Hadži Alijinoj džamiji u Pljevljima

Restaurirana munara na Hadži Alijinoj džamiji u Pljevljima

Donacija Nedžada Bubice , vlasnik firme “Lake” iz Sarajeva, jednog od potomaka stare pljevaljske porodice Bubica, te donacijama opštine Pljevlja, džematlija i medžlisa Islamske zajednice Pljevlja završena je restauracija drvenog minareta na Hadži Alijinoj džamiji u Pljevljima.
Hadži Alijina džamija je sagrađena 1177.godine po Hidžri, odnosno 1763.godine po Gregorijanskom kalendaru. Džamija je vakuf (zadužbina) Hadži Alije sina Hadži Hasana Taslidžaka iu prošlosti je bila obrazovna ustanova gde su se generacije Pljevljaka učile pismenosti, na arapskom, persijskom i maternjem jeziku i gde se stiče znanje iz verskog i opšteg obrazovanja.

Džamija se nalazi u mahali Penda, na Ćutkovcu. U haremu džamije sahranjeni su mnogi ugledni Pljevljaci iz mahale Ćutkovac, o čemu svjedoče bijeli kameni nišani i koji svojim oblikom i veličinom govore o statusu umrlog. Na mnogim grobnim mjestima nema nikakvog obilježja, što ne znači da na tom mjestu nije niko ukopan. Na tim neobilježenim mjestima sahranjeni su muhadžiri-prognanici, sa seoskog područja, koji su tokom Drugog svjetskog rata kao izbjeglice bili smješteni u pljevaljskim džamijama i koji su umirali uslijed raznih bolesti, gladi i epidemija.

“Vrijedne džematlije ovoga džemata su u posljednjih nekoliko godina uradili mnogo za ovu džamiju, o čemu svjedoči lijepo izgrađen šadrvan, uređeni harem sa zaštitnim ogradom, džamije kao i prilazna staza uokvirena cvijećem. Ali i upravo restaurirana munara koja je bila i ostala simbol ove mahale i ovoga džemata”, kazao je tom prilikom imam džamije Erol Kolić .

On je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su pomogli restauraciju munare.

„Koristim priliku da se zahvalim svim donatorima i svima koji su na bilo koji način pomogli restauraciju munare. Takođe, želim poručiti da su vrata Hadži Alijina džamije širom otvorena svim ljudima dobre volje, a naš džemat i naša mahala će i dalje biti ponos ovoga grada i svih vjernika”, poručio je Kolić.
Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

MINISTARKA PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA OTVORILA SAVREMENI KABINET U SREDNjOJ STRUČNOJ ŠKOLI

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović i ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sa svojim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.